Ker je vse več kuhinj funkcijsko združenih z jedilnico in dnevno sobo, je drugačen tudi način prezračevanja. Temu namenu služijo nape – kuhinjski zračniki, ki postajajo vse bolj tudi dekorativni in ne le nujni del kuhinje nad štedilnikom. Večji prostor zahteva tudi zmogljivejšo napo, zato se velja pred nakupom pozanimati o zračnem pretoku, ki ga naprava omogoča.

Kako velika naj bo napa?

Nape so lahko zelo različne, saj je oblika odvisna tako od vgradnih možnosti (način odvajanja zraka), postavitve štedilnika (otočna ali stenska) kot velikosti prostora. Proizvajalci svetujejo, da prostornino prostora pomnožimo z 10 in tako dobimo priporočeno zmogljivost nape v kubičnih metrih. Razlika med mehanskimi in elektronskimi napami je v upravljanju na dotik, nekateri boljši modeli pa omogočajo celo upravljanje z daljinskim upravljalnikom. Intenzivnost prezračevanja prilagajamo sami z različnimi stopnjami zmogljivosti zračenja. Cena nape je odvisna od proizvajalca, načina vgradnje, oblike in velikosti.

Napa naj bo široka toliko, kolikor je širok štedilnik, od njega pa naj bo dvignjena najmanj 65 cm pri plinskem in 55 cm pri električnem štedilniku. Kaj pa, če kuhinja nima možnosti odvajanja zraka? V tem primeru se lahko odločimo za obtočno napo, ki zrak prestreže in ga nato prečiščenega vrne nazaj v prostor. Takšna napa ima ogljeni filter, ki iz zraka odstrani vonjave, ne pa tudi pare. Ogljeni filter moramo zamenjati enkrat do dvakrat na leto. Obtočne nape so uporabne predvsem v stanovanjskih blokih, kjer je navadno manj možnosti za montažo cevi, ki bi zrak odvajala na prosto, zato zrak po prostoru le kroži, para pa ostaja.

Ker imajo nekatere nape že vgrajene ogljene filtre, moramo biti pozorni, da jih pri montaži z odvodno cevjo odstranimo. Tovrstni filter je namenjen samo montaži obtočne nape, saj v nasprotnem primeru zgolj upočasnjuje pretok zraka in napa ne dosega svojih zmogljivosti.

Umazani filtri zmanjšajo pretočnost

Večina kuhinjskih nap ima zunanje kovinske maščobne filtre, ki so enostavni za vzdrževanje in jih lahko peremo ročno z detergentom ali tudi v pomivalnem stroju po »nežnejšem« programu. Akrilne ali papirnate maščobne filtre moramo nadomeščati z novimi. Umazani ali zamaščeni filtri lahko namreč zmanjšajo zmogljivost nape, nabrana maščoba pa se lahko tudi vžge, zato proizvajalci priporočajo čiščenje na dva meseca oziroma po potrebi. Čiščenje ogrodja je odvisno od površine. Nerjavno jeklo čistimo z namenskimi čistili, ki preprečujejo prstne odtise in ustvarijo zaščitni film, steklene površine pa s čistili za steklo.

Naj zračenje ne bo preglasno

Zvok, ki ga ustvarja napa, ni prijeten, na srečo pa je največkrat posledica nerodne montaže in kot tak večinoma tudi odpravljiv. Hrupnost lahko denimo zmanjšamo tako, da namesto prožnih rebrastih cevi uporabimo okrogle gladke, saj pretok zraka skozi neravno notranjost povzroča večjo glasnost, prav tako večje število zavojev. Priporočeni premer cevi za izbrani tip nape naj bo enak po celotnem odzračevalnem sistemu, cevi pa lahko še dodatno izoliramo, s čimer zmanjšamo nabiranje kondenza.

Načeloma velja, širša in krajša ko je cev, manjša je glasnost. Boljše nape so že izolirane, tako da ustvarjajo le malo hrupa. Če ima napa zunanji motor, ki ga lahko namestimo na strop ali zunanjo steno, se hrupnost zmanjša, obenem pa imajo zunanji motorji običajno večjo moč odsesavanja. Proizvajalci priporočajo tudi vgradnjo lovilca kondenza, ki zajeti pari preprečuje stekanje v motorni del nape.

Prednosti sodobnih nap

Večina sodobnih nap ima vgrajeno halogensko ali LED osvetlitev, kar omogoča boljši pregled nad kuhalno površino. Protipovratne lopute na nekaterih modelih preprečujejo vračanje zraka od zunaj, kar se izkaže zlasti v mrzlem in vetrovnem vremenu. Zaradi potreb po večji zmogljivosti so nekatere nape tudi zvočno izolirane. Nape s funkcijo samodejnega izklopa ni treba ugašati ročno, temveč samo izberemo nastavitev, kdaj se lahko sama izključi.

Sodobne nape odlikuje tudi oblika, saj je v zadnjih letih, odkar so v uporabi kuhinjski otoki, na voljo vse več nap zanimivih dizajnov z različnim kombiniranjem materialov. Najsodobnejše nape same zaznavajo nečistoče ali spremembe v zraku ter okolju primerno same regulirajo stopnjo sesanja zraka. Uživanje v pripravi jedi in obedovanju s takšnim zračenjem zagotovo ne bo skaljeno.