Interles je postal vodilni proizvajalec PVC stavbnega pohištva na slovenskem trgu z lastno proizvodnjo vseh programov in vseh materialov. Izboljšal je svoj PVC-program stavbnega pohištva, uspešen je z izdelavo programa aluminijastega stavbnega pohištva, slovenski in evropski trg pa je začel osvajati z lastno proizvodnjo lesenega stavbnega pohištva. Odlikuje ga velika izbira izdelkov, od vseh vrst vrat, senčil, polic in zimskih vrtov do oken, ki so najbolj bistvena.

»Okna in fasade so obraz hiše, saj dajejo pečat tako značaju stavbe kot tudi značaju lastnika, hkrati pa delujejo kot uporaben predmet, ki skrbi za svetlobo, zrak in gospodarnost,« pravi ustanovitelj in direktor podjetja mag. Ivan Vogrin. »Okna in fasadni elementi oblikujejo okolico in prostore, določajo, prevzemajo in očarajo. Okna so zagotovo najpomembnejši element hiše. Namenjamo jim posebno pozornost, posebno izdelavo in posebne materiale. Bistven je seveda visokokakovosten izbor materialov. Gre za zelo kakovosten les in aluminij, ki sta odporna proti staranju in zagotavljata doživljenjsko visoko ekonomičnost z občutno cenovno prednostjo.«

Interles ima svoj sedež v Lenartu v Slovenskih Goricah, proizvodnjo pa v Zgornji Voličini. Ko je leta 1999 prišel med 500 najhitreje rastočih podjetij v Sloveniji, med t.i. gazele slovenskega gospodarstva, se je potrdila njegova osnovna vizija: biti najboljši, tokrat z novostjo, združevanjem lesa in aluminija.

»Res lahko rečem, da gre za prevzetost od svobode oblikovanja, za arhitekturo z veliko svobode pri oblikovanju. Združevanje lesa in aluminija pomeni možnost celostnega oblikovanja celotnega videza stavbe,« zadovoljno razlaga Ivan Vogrin. »Lesene profile, oplaščene v furnir, s površino, prevlečeno s premazom PUR, in z oklepi iz aluminija, lahko v enaki meri uporabljamo za balkonska vrata, vrata teras, dvižne/drsne portale ter konstrukcije s stebri in prečkami pri elementih steklenih fasad in zimskih vrtov. Še več, za prenovo ali sanacijo obstajajo gradbeni elementi z različnimi možnostmi priključitve na že obstoječo konstrukcijo. Tako lahko gradbene elemente, okna in fasade, tehnično in oblikovno natančno prilagodimo že obstoječim danostim.«

Letošnja Interlesova novost so okna Elegance. So izjemen sistem spojitve lesa in aluminija, ki združuje vrhunsko estetiko, kakovost, sodobnost, trajnost, ekologijo in ekonomičnost. Okna elegance pridejo v poštev pri predelavi, gradnji, sanaciji in novogradnji. Preudarni investitorji se zavedajo, da ta okna objektu dajejo veliko estetsko vrednost. Razlog je preprost: gre za oblikovno dovršene profile in individualno oplemeniteno površino visoke kakovosti ter za veliko oblikovnega potenciala.

»Okna Elegance izstopajo zaradi vidne značilnosti, pocinkanega roba iz masivnega lesa, oplaščenega s furnirjem iz naravnega lesa, in sicer v kakovosti pohištva. V Interlesu se zavedamo, da imajo lastniki hiš različne želje, zato smo ponudili izbiro med različnimi vrstami lesa (macesnovega in češnjevega, jesenovine, hrastovine in orehovine), lahko pa izbiramo tudi med duglazijo, palisandrom in mahagonijem ali se odločimo za zebrano,« razlaga mag. Ivan Vogrin, ki mu je, zahvaljujoč dolgoletnim razvojnim in proizvodnim izkušnjam, uspelo razviti cenovno ugodna okna in jih združiti z najnovejšim dosežkom tehnike. Iz vseh teh elementov je nastala harmonična celota.

V Interlesu so letos oknom posebno pozornost namenili zaradi izboljševanja naše kulture bivanja. Njihova okna Elegance dajejo notranjim prostorom hiše veliko večjo vrednost. Razlog je preprost: neomejena svoboda. Na voljo je namreč velika in primerna izbira okvirjev ter kril oken in vrat, analogno k že obstoječi gradnji ali po osebnem okusu investitorja. Še več, z njimi lahko dopolnjujemo pohištvo, lesena tla in stropno oblogo ali jih namenoma vgradimo v nasprotju z notranjo opremo. Ta neomejenost je mogoča, ker je leseni profil z zunanje strani zaščiten z aluminijastim oklepom, odpornim proti vremenskim vplivom, in tako z notranje strani dovoljuje, da je naravni les »prosto dostopen«.

Najpomembnejša novost je kakovost površine oken Elegance, saj so furnirani okenski robovi namesto z lakom prevlečeni z visokokakovostnim premazom PUR. Tako so v Interlesu dosegli plemenito in odlično kakovost površine, ki je odporna proti UV-žarkom, obrabi, udarcem in zunanjim vplivom, na primer vodi in temperaturi. S tem premazom okna z notranje in zaradi oplaščenja iz aluminija tudi z zunanje strani na dolgi rok ne zahtevajo vzdrževanja in jih ni treba nikoli več obdelovati ali premazati.

»Vrednost je sicer stvar okusa, vendar je to pri gradnji ali obnovi hiše pomembno, ker gre za dolgotrajno ohranjanje vrednosti gradbene substance. Investicija v hišo ni majhna; tega se moramo zavedati in ne varčevati pri oknih. Zahtevno arhitekturo in dolgotrajno ohranjanje vrednosti gradbene substance najbolje dosežemo s kombinacijo lesa in aluminija. Tu smo našli rešitev, saj prezračevani aluminijasti oklep lesene okvirje zanesljivo ščiti pred vetrom, dežjem, soncem in UV-žarki. Z odlično K-vrednostjo, po novem je to UW-vrednost, okna iz lesa in aluminija ponujajo zanesljivo zaščito pred toploto in nizkimi temperaturami ter tako varčujejo z energijo. Predvsem pa bo z zaščitnim aluminijastim oklepom na zunanji strani zanesljivo in za vedno odpravljena težava staranja oken,« razlaga mag. Ivan Vogrin, ki je posebej ponosen na poslanstvo svojega podjetja: »Zagotavljati osebno rast in razvoj zaposlenih ter materialne in nematerialne pogoje za ustvarjalno življenje. Kakovostno opravljeno delo ter stanovitno obnašanje v podjetju in zunaj njega sta najvišji vrednoti, ki morata priti do izraza v odnosu do sodelavcev, kupcev in poslovnih partnerjev.«

Okna, tako kot vsaka stvar v stanovanju, zahtevajo določeno mero vzdrževanja in le redki imajo čas ali potrebno znanje za takšna opravila. Zato oknom v Interlesu namenjajo posebno pozornost. In to velja tudi za njihove druge proizvode, s katerimi prodirajo na evropske trge.

Sem seveda sodijo tudi vrata. Interles ponuja veliko izbiro moderno in tradicionalno oblikovanih polnil, široko paleto stekel z vzorci ter obarvanega stekla in vitražev. Modeli s steklom imajo, kjer je to mogoče, vgrajeno varnostno steklo in so silikonirani v skladu s standardi. Poleti bodo še kako zanimiva njihova senčila, praktična, preprosta in učinkovita polkna, rolete, žaluzije, raznovrstne police ter zimski vrtovi, o katerih velja razmišljati že danes.

S to raznovrstno ponudbo ostaja Interles eden vodilnih proizvajalcev stavbnega pohištva. Zaradi svojega dela, usmerjenega predvsem v individualno obravnavo vsakega kupca, se njegova vloga še krepi, in sicer tako doma kot v tujini.

Kje je skrit uspeh Interlesa? Zagotovo v Aristotelovi misli, ki nam jo je ob koncu razkril mag. Ivan Vogrin: »Vsako človeško delovanje ima vsaj enega od naslednjih vzrokov: priložnost, naravo, nujo, navado, razlog, strast in hrepenenje.«