V jedilnici si želimo mizo vsaj za 8 oseb in omaro, prostor za boljši jedilni servis in kozarce. Kuhinjski del je predviden na vzhodnem delu, kjer so izhodna vrata, ki vodijo na bližnji zelenjavni vrt. Tu imamo največ dilem. Želimo si kuhinjo, ki bi bila povezana s preostalim prostorom, a naj bo hkrati delovni pult toliko zakrit, da se ne bo videlo »delovno kuhinjsko vzdušje«. Želimo si še visoko (kotno) omaro, v katero bo moč vstopiti in bo imela funkcijo shrambe. Če je možno, bi imeli kuhinjski polotok, prav pa bi prišli tudi trije stolčki, na katerih bi otroci zjutraj pred odhodom pojedli zajtrk. Sprašujemo se, kam umestiti dvojno pomivalno korito in pomivalni stroj – na vzhodno ali južno steno ali kam drugam. Pomivalni stroj bi želeli umestiti nekoliko višje, a ne vidimo prave rešitve, če želimo imeti dovolj odlagalnih površin. Že vnaprej se vam zahvaljujemo za vašo rešitev! Družina Kunej

Veliko želja imate glede na velikost prostora, ki ste ga namenili kar trem bivalnim prostorom. A nič zato, če boste zelo pazljivi pri izvedbi načrta, bo v glavnem vse rešljivo v sklopu vaših želja.

Kuhinjski del predstavlja največji izziv, tako s funkcionalnega kot estetskega vidika. Kuhinjske elemente sem zasnovala tako, da iz dnevne sobe pravzaprav sploh ne boste imeli občutka, da gledate v kuhinjo. Ob severni steni se elementi začnejo z visoko omarico, v kateri je po vaši želji višje umeščen pomivalni stroj. Takoj nato sledita dve pomivalni koriti in še nekaj odlagalne površine. Vzhodno steno v dolžini 150 cm in višini do stropa zapolnjuje vgradna omara, ki je obenem tudi shramba.

Predvidevam, da je manjša odprtina v steni namenjena za vrata na vrt. Na južni steni je lociran še zadnji sklop elementov, vmes pa je 130 x 160 cm gibalnega prostora v območju med štedilnikom in prehodom na vrt. V kotu je lociran visok hladilnik, sledi delovni pult in končno štedilnik, ki je umeščen v sredinskem pultu, nad njim je napa. Sredinski pult meri v dolžino 200 cm, v širino pa 80 cm. V delu, ki je obrnjen proti jedilnici, je nanj pritrjena nekoliko višja polička z zamikom, tako da obenem služi kot pomožna mizica. Kot rečeno, takšna razporeditev ni le estetsko, temveč tudi funkcionalno ustrezna, saj omogoča nemoteno opravljanje več ločenih funkcij hkrati.

Ozka steklena vitrina je vpeta na steno med oknoma in je izpeljana iz kuhinjskega pulta. Jedilna miza naj bo okrogla in raztegljiva s premerom 120 cm, v podaljšani obliki pa 200 cm, tako da bo dovolj prostora za 8 stolov. TV-omarico sem postavila ob drugo krajšo steno, dimnik in kamin pa sem prestavila v kot in ob drugo steno, ker se mi to zdi bolj logično.

Preostanek prostora je zapolnjen z večjo kotno sedežno in še, kot ste želeli, dodatkom ozke delovne mizice za računalnik.

Darja Hughes, dipl. design. inter.