Ob novih zahtevah po višjih izolativnih standardih pri gradnji objektov (uporabljeni gradbeni material nosilnih zidov, fasadni obod, ostrešje in stik z zemljo) postajajo okna in vrata najšibkejši člen. Zato je več kot le zanimiv primer, ki ga je našlo podjetje Mix in ga že uporabljajo pri gradnji energetsko varčnega naselja Moj novi dom v Komendi, ki ga gradi Eko Gradvest. Gre za špaletni sistem priprave zunanjih odprtin na objektu, ki pozneje omogoča vgradnjo stavbnega pohištva po izbiri investitorja. Najpomembnejši dosežek pri tem je dejstvo, da so s tem sistemom premagali učinek toplotnih mostov, ki so doslej nastajali pri klasični vgradnji zunanjega stavbnega pohištva. RAL-sistem vgradnje oken in vrat postane tako še učinkovitejši in cenejši.

Toplotnoizolativni špaletni sistem Roverblok, ki ga je razvilo italijansko podjetje Roverplastik, omogoča učinkovito toplotno in zvočno izolativnost. Enostavna in hitra obdelava okenske odprtine pomeni tudi naložbeni prihranek, saj združuje več gradbenih faz (med drugim ni več tako imenovanega slepega okvirja). Izdelajo ga po meri in ga prilagodijo željam naročnika, odvisno od širine nosilnih zidov in izbire zunanjega stavbnega pohištva (rolete, žaluzije, polkna ...), ki ga je mogoče vgraditi izravnano z notranjo stranjo zidu, zunanjo stranjo fasade ali v sredini, s policami na obeh straneh, po željah naročnika pač.

Enako velja tudi za upravljanje senčil: lahko je ročno z vsem znano »gurtno«, lahko pa je tudi električno. Slednje je spet lahko z ročno upravljanim stikalom ali z daljinskim upravljanjem, ki je postavljeno ob okenskih odprtinah ali je prenosljivo. Pri tem je mogoče izbirati med upravljanjem posamezne okenske odprtine, ene etaže ali celotnega objekta z eno samo tipko.

Opisani špaletni sistem je sicer mogoče uporabiti tudi pri zamenjavi stavbnega pohištva pri starejših objektih, vendar je treba vedeti, da so gradbeni posegi v takem primeru tudi z notranje strani bolj grobi, zato pa je toliko bolj primeren za novogradnje. Zlasti pri vse bolj upravičeno popularnih nizkoenergijskih in pasivnih hišah oziroma bolje rečeno energijsko samozadostnih hišah. V primeru gradnje nizkoenergijskih objektov v omenjenem naselju Moj novi dom v Komendi so se denimo odločili za 29 centimetrov debel zid iz opeke, ki omogoča akumulacijo energije bivalnega prostora. Za preprečevanje zunanjih temperaturnih vplivov so se odločili za 16 centimetrov zunanje izolacije iz kamene volne. In temu primerno je pripravljen špaletni sistem za vgradnjo oken in vrat.

V praksi to pomeni, da so ločili hladni zunanji del senčilnega sistema od notranjega dela zasteklitve in tako premagali učinke temperaturnih razlik (tako imenovani toplotni mostovi) med zunanjostjo in notranjostjo objekta, ki jih največkrat prepoznamo s pojavom vlage in plesni ob okenskih odprtinah in posledično po vogalih v stanovanjih. Tako so preprečili vdor hladnega zraka v prostor skozi roletno ohišje, kakor je bilo doslej največkrat uporabljeno. Tak sistem vgradnje zunanjega stavbnega pohištva seveda povsem ustreza standardom za nizkoenergijske in pasivne hiše.

V obravnavanem primeru po svoji ekološki naravnanosti vgrajujejo lesena okna z izolativnim podbojem, trikratnim tesnjenjem in trojno zasteklitvijo, zapolnjeno s plinom argon. Tako lahko dosegajo toplotno izolativnost celotne okenske odprtine zavidljivih vrednosti (U=0,8 W/m²K; za primerjavo: roletni sistem: U=0,29 W/m²K, špaletni okvir: U=0,06 W/mK).

V primeru sopartnerstva Eko Gradvesta in Mixa je še posebej zanimivo in pohvalno to, da pri uresničevanju svojih projektov iščejo tudi domače proizvajalce in svoja spoznanja prenašajo v njihovo proizvodnjo. Tako napovedujejo, da bodo v kratkem opisani primer špaletne priprave okenskih in vratnih odprtin vključno z zunanjim stavbnim pohištvom, ki ga sami že uporabljajo, lahko ponudili trgu tudi slovenski proizvajalci.