Novi nebotičnik z delovnim imenom 15 Penn Plaza, ki ga je zasnoval arhitekturni biro Pelli Clarke Pelli, bo zrasel le dve ulici od Empire State Buildinga, nasproti pomembnega avtobusnega in železniškega postajališča Penn Station, med 34. ulico in 7. avenijo.

Od zgradbe, ki stoji že skoraj 80 let, naj bi bil nižji le za okoli 11 metrov. Medtem ko je prva visoka 381 metrov, z oddajnikom vred pa kar 443 metrov, naj bi namreč novi nebotičnik v višino meril 370 metrov. Do napadov 11. septembra 2001 je bil sicer najvišji v New Yorku 541 metrov visok dvojček Svetovnega trgovinskega cetra.

Lastnik Empire State Buildinga Anthony Malkin je newyorške oblasti pozval, naj gradnjo novega nebotičnika zavrnejo, saj bo ta po njegovem povsem uničil razgled z njegovega legendarnega art deco poslopja. "Tu ne gre za prepoved visokih zgradb, ampak za ohranjanje edinstvenosti newyorškega obzorja," je zapisal Malkin.

Župan Bloomberg pa je ta poziv gladko zavrnil in nasprotno ocenil, da bo novi nebotičnik "odličen dodatek k našemu obzorju".