Čas za saditev zelenjave na prostem

Kar nekaj zelenjave lahko že posadimo na prosto, čeprav je april mesec, ko so dnevi topli, noči in jutra pa še vedno hladni. Pred setvijo priporočamo, da tla pokrijete, saj jih boste tako še dodatno segreli. V aprilu lahko na prosto sejemo grah, korenje, čebulo, zeleno solato, radič, špinačo, brokoli, brstični ohrovt, cvetačo, v steklenjakih oziroma toplih gredah pa tudi paradižnik, sladko koruzo, bučke, melone, kumare, čili in sladko papriko.

Čas za sladko koruzo

Sladka koruza je poleg ražnjičev in čevapčičev značilna hrana poletnih piknikov. Uživamo jo lahko svežo, kuhano ali pečeno. Preden jo posejete, bodite pozorni na vrsto semena, da bo posejana koruza zares sladka. Izbirate lahko med sortami eliksir, gold cup, ZP SC 321, perun, pilot, sunrise, sweet 77 F1 … Sladka koruza je ena od vrtnin, ki jim ugaja dolga, topla sezona, zato ji bo aprilska setev v topli gredi ustrezala. Močni poganjki bodo tako nared za sajenje na prostem že konec maja ali v začetku junija. Seme posejemo ločeno v velikih posodah ali ploščicah, da si prihranimo kasnejše prebiranje. Sladka koruza potrebuje veliko toplote, saj je rastlina toplega dne, zato jo posejemo v prvi polovici maja, ko je temperatura tal vsaj 10 stopinj nad ničlo, sicer semena ne vzkalijo. V toplih predelih sejemo semena spomladi na stalno mesto 2,5 centimetra globoko in 7 centimetrov narazen. Pozneje jo razredčimo na razdaljo 30 centimetrov. Zrna sladke koruze, ki jih pobiramo od avgusta do septembra, morajo biti mehka in mlečna. Storže trgamo tik pred uporabo, ker sicer izgubi sladek okus. Lahko jo jemo svežo, dušeno, kuhano ali praženo.

Nahranite svoje gredice

Spomladi ne smemo pozabiti na prehrano cvetočih lončnic. Vendar moramo biti pri dodajanju gnojila zelo natančni, zato nikar ne pozabite prebrati navodila o doziranju. Zdaj je tudi primeren čas, da posadite gomolje dalij in čebulice gladiole, a ne na isto mesto. Našo pozornost potrebujejo tudi nekoliko pozabljene cvetoče hortenzije. Priporočeno je, da ovenelih cvetov pred zimo ne režemo, saj tako rastlino zaščitimo pred zmrzaljo, zdaj pa je končno prišel čas, da opravimo rez in rastlini damo dovolj moči za rast in razvoj. Sadimo tudi vrtnice in potonike. Rez bo v teh dneh potrebovala vrtnica popenjavka, z vrvico pa damo oporo tudi novim poganjkom. S škarjami odstranimo vse pozeble dele rastlin, tudi okrasnemu srobotu in gliciniji. Na presaditev na prosto postopno privajamo tudi eno- in dvoletnice, ki jih imamo v toplih gredah.

Spopad z mahom

April je idealen in tudi najbolj ugoden čas za mah, ki izkoristi prav vsako priložnost, da prevzame oblast na naših travnih površinah. Še najbolj mu ustreza vlažna in senčna lega, kjer se trava ne znajde najbolje. Trajno se bomo mahu znebili le z odlično drenažo, rast trave pa izboljšamo z dodajanjem hranil, potrebnih za boljšo rast.

Vzgojimo svojo solato

Namesto rednega nakupovanja solate na trgu, ko dejansko ne vemo, kako, kje in kdo jo je pridelal, lahko svojo zeleno »glavo« vzgojite kar na lastnem vrtu. Za rast različnih vrst solate ne potrebujemo veliko prostora. Če ste prostorsko zelo omejeni, vam priporočamo, da se odločite za sorto solate, ki jo režemo. Skrivnost uspešne vzgoje solate je pogosto sejanje, vendar na redko: vsak mesec posejemo le nekaj zrn semen iz vrečke in tako bomo vedno imeli mlade liste namesto stare solate, ki gre v poletnih mesecih rada v cvet.

Sadni vrt

Sadimo rdeči in črni ribez, kosmulje in robido. Robidam odstranimo stare poganjke, mlade pa speljemo po špalirjih. Jagodičevje razmnožujemo z grobanjem: veje zasujemo z zemljo, navlažimo in pustimo, da se razvijejo korenine. Ukoreninjen poganjek odrežemo od matične rastline in ga presadimo na novo mesto. Ob nevarnosti slane prekrijemo cvetoče drevje z zaščitno folijo. Če drevja še nismo pognojili z dušikom, je zdaj skrajni čas. Pazimo, da ne pognojimo preveč. V toplejših krajih škropimo proti listnim ušem, na Primorskem pa proti breskovi kodravosti in moniliji na koščičarjih.