Tehnični podatki

Multikultivator MM 55 ima podoben pogonski agregat kot motorne kose, razlika je le v njegovem vpetju v posebno držalo. Motor ima 27,2 cm³, njegova moč je 0,75 kW (ali ena konjska moč), težak pa je 7,3 kg (brez priključkov). Je lahek za prenašanje, čeprav za delo in premikanje vseeno priporočamo uporabo koles, ki delo z marsikaterim priključkom olajšajo. Vžig je enostaven, agregat ima pumpico, s katero valje napolnimo z mešanico, in čok za hladni zagon.

Vrtljiva glava

Zamenjava orodij je preprosta in hitra, čeprav bodočim lastnikom stroja vseeno priporočamo, da imajo poseben zabojček, v katerem bodo imeli spravljen drobni material, kot so varnostni zatiči in drugo. Pri delu z metlo je priporočljivo površino prej politi z vodo, da ne boste preveč dvigovali prahu. Prav tako bodite pozorni, kako je obrnjena delovna glava, saj stroj omogoča spremembo smeri vrtenja orodja. In sicer naprej in nazaj. Na samem stroju je lepo narisano, kako jo obrnemo: s popuščanjem dveh vijakov obrnemo glavo, ki mora biti za funkciji drobljenja zemlje in odstranjevanja mahu ter zračenja trate obrnjena navzdol (smer vrtenja naprej), za funkcijo pometanja pa jo obrnemo navzgor, da dobimo smer vrtenja nazaj, tako da metla odmetava smeti naprej. Pri obračanju glave smo pogrešali le enostavno blokado, ki bi omogočila vertikalno uravnavanje glave.

Metla in zatič

Po tej operaciji smo dobili učinkovito metlo, ki se ne izkaže le s pometanjem, ampak tudi kot – z uporabo vode, seveda – učinkovita ščetka za čiščenje oziroma pranje večjih talnih površin. Uporaba koles pri vseh priključkih ni obvezna, kljub temu pa jo priporočamo, zlasti pri ščetkah. Metla s ščetinami je bolj metla (učinkovita je tudi pri čiščenju z vodo), ščetka z zavesami pa se dobro obnese pri čiščenju mokrih površin, odstranjevanju vode in celo manjših količin snega.

Pri nameščanju ščetke je treba nastaviti dodatni nosilec, ki se ga pritrdi z enostavnim L-zatičem. Z odstranitvijo smo imeli težave, vendar le, dokler nismo ugotovili, da se zatič povsem lahko sprosti s potiskom na drugi strani.

Med priključki sta tudi dva drobilnika zemlje, in sicer BF, ki je namenjen rezkanju zemlje in prodre globlje pod površino, BK pa bolj namenjen drobljenju velikih kosov. Multikultivator je lahek (7,5 kg), zato ne moremo pričakovati, da ga bomo lahko uporabljali namesto lopate, pluga ali težkega motokultivatorja. Namenjen je rezkanju in drobljenju grud in ne globokemu frezanju. Prikladen je za delo med gredicami, ker je dokaj ozek, pa tudi delo z njim je preprosto, čeprav obremenjujoče za roke.

Prezračevalnik trate je učinkovit tudi na manj ravnih terenih, njegova slabost je le, da je razmeroma ozek, zato delo počasi napreduje, je pa dokaj uporaben za delo na manjših zelenicah.

Multikultivator je namenjen delu na vrtu in okoli hiše, njegove funkcije so zanimive, seveda pa je od vsakega posameznika odvisno, kako bo delovne priključke kar najbolje izkoristil.