Talni laminat je sestavljen iz umetne mase, vezane plošče in gotovega parketa. Vsebuje formaldehid, ki pa se v prostor emitira v manjših količinah. Polaganje je enostavno s pomočjo utorov in zatičev. Zgornja plast je zaščitena s plastiki podobnim slojem.

Osnova laminata je kraft papir, to je papir iz nebeljene sulfatne celuloze, ki je impregniran s fenolno smolo debeline 1 do 2 milimetra. Število listov kraft papirja določa debelino laminata. Na kraft papir je položen dekorativni papir v imitaciji kamna, marmorja ali lesa. Dekorativni papir je impregniran z melaminsko smolo. Melamin je plastika, ki vsebuje aldehide in ketone. Te substance se pod vplivom vlage sproščajo v prostor, vendar le manjših količinah.

Prednosti laminatnih talnih oblog so: cenovno ugodnejša možnost od parketa, trdost materiala, nezahteven način vzdrževanja, primerne pa so za ljudi z alergijami. Vendar pa laminati niso odporni na vlago, zato jih ne močite. Pazljivi bodite tudi pri čiščenju z vodo, saj ta povečuje sproščanje formaldehida v zrak. Brušenje površine ni možno. Laminati so občutljivi na praske in udarce, zato pazite, kako ravnate z njimi. Njihov rok trajanja je krajši od parketa.