Dvojec Wang Shu in Lu Wenyu odlikuje "osvežujoča radovednost in izjemna nadarjenost", so sporočili s sklada. Njun studio Amateur Architecture v kitajskem mestu Hangzhou pri načrtovanju napotuje na uporabo lokalnih virov in tradicionalnih materialov, iz katerih razvija nove oblike in področja njihove uporabe. S takšnim načinom dela je dvojec dosegel "strateški pomen za bodočnost arhitekture po svetu".

Francoski arhitekt, znanstvenik in kurator Jean-Louis Cohen pa z nazornim prikazovanjem izsledkov svojih raziskovanj na razstavah in v publikacijah nagovarja tudi širšo javnost, je v utemeljitvi zapisala žirija za nagrado.

Schellingove medalje pa so prejeli švicarska arhitekta Knapkiewicz & Fickert ter britanski oblikovalec Tom Heatherwick. Stvaritve tandema Knapkiewicz & Fickert odlikujejo "neideološko in zatorej razbremenjeno ravnanje z arhitekturno dediščino moderne". Heatherwick prejme nagrado za eksperimentalne tehnične in oblikovne rešitve.

Sklad deluje v spomin na arhitekta Ericha Schellinga (1904-1984). Leta 1953 je poskrbel za spektakularno novost, ko je dal dvorano Schwarzwaldhalle v Karlsruheju pokriti z visečo streho - to je bila takrat prva takšna streha v Evropi. Poleg številnih industrijskih, gledaliških in prireditvenih objektov je njegovo delo tudi stavba nemškega vrhovnega sodišča.

Nagrado je ustanovila Schellingova vdova, notranja arhitektka Trude Schelling. Med dosednjimi dobitniki sta Peter Zumthor in Zaha Hadid.