Umetniška direktorica bienala, japonska arhitektka Kazuyo Sejima, je letošnjo mednarodno razstavo arhitekture v Benetkah naslovila Ljudje srečujejo arhitekturo. Rdeča nit bienala je, kot je povedal komisar razstave ter direktor Muzeja in galerij Mesta Ljubljana Blaž Peršin, srečevanje ljudi z arhitekturo. Bienale namreč želi ponuditi kompleksnejši pogled v to, kaj arhitektura je in kaj so njena pojmovanja ter kako lahko da vpogled v širše socialne in urbane procese.

Projekt Vsi odtenki zelene po besedah Ane Kučan iz studia AKKA obravnava sodoben odnos družb in slehernika do narave, predvsem kakor se kaže v mestnem javnem prostoru. Eden od pomembnih gradnikov mestnega javnega prostora je tudi mestna krajina, katere sestavni del je narava v vseh svojih pojavnih oblikah. Projekt raziskuje vključevanje narave v človekovo bivalno okolje z namenom, da bi dvignili kakovost bivanja, in hkrati išče načine, kako ta prispevek narave v urbanih okoljih predstaviti in udejanjiti.

K sodelovanju so pritegnili več avtorjev, ki so prispevali vsak svoj pogled. Studiabotas je bil v projekt vključen od začetka, pozneje pa so k sodelovanju pritegnili še fotografa Petra Koštruna, avtorja zvokov Saša Kalana in ilustratorja Urha Sobočana.

Razstava po besedah Boštjana Botasa Kende izkorišča specifičen galerijski prostor, ki je v dveh nivojih. V spodnjem je v prvem prostoru predstavljena ideja narave, v drugem sledi spoznavanje strategij in elementov načrtovanja urbane krajine. Nato se obiskovalec skozi zvočno kuliso povzpne v zgornje nadstropje, kjer so v prvem prostoru predstavljeni realizirani projekti. Razstava se izteče z združitvijo izkušnje z idejo, kjer se spodnji prostor in balkon združita v prostor senc in zvokov.

Arhitekturni bienale v Benetkah bo vrata uradno odprl v soboto, 28. avgusta,  za javnost pa bo odprt od 29. avgusta. Zaključil se bo 21. novembra.