Če razmišljamo o obnovi, je pametno, da najprej povprašamo za nasvet tapetnika, ki bo ocenil, kolikšen strošek bi to pomenilo. Če gre za manjša popravila, se to najverjetneje splača in nam bo sedežna garnitura lahko služila še nekaj let. Če pa gre za večja popravila oziroma zamenjavo večjega dela sedežne garniture, se stroškovno obnova že lahko izenači z vrednostjo nove sedežne garniture. Zavedeti se moramo tudi, da bomo pri obnovi sedežne garniture nekaj časa brez tega kosa pohištva, saj lahko popravilo (odvoz, razdiranje, obnova ...) traja kar nekaj časa.

Je polnilo še dovolj dobro?

Če imamo namen zamenjati zgolj tkanino sedežne garniture, se moramo prepričati, da je polnilo še dovolj kakovostno, da se ne bi kasneje izkazalo, da bi morali zamenjati tudi polnilo, in bi se tako se ponovno srečali s predelavo in s tem tudi z novimi stroški, kar pa že lahko presega vrednost nove sedežne garniture.

Seveda drugače gledamo na to, ko gre za sedežni element zgodovinske vrednosti, ki odraža tradicijo, ali pa smo kakorkoli drugače čustveno navezani nanj. Tukaj seveda cena ni bistvenega pomena, pomembno nam je le to, da element zaživi v novih barvah.

Tisti, ki imajo nekaj več pod palcem, se ponavadi odločajo za pogostejšo menjavo sedežne garniture, tudi če sedanja še ni dotrajana, saj stremijo po novih modelih, materialih in oblikah. Sedežna garnitura je osrednji element v prostoru in jo vsakodnevno uporabljamo. Zato pri popravilu ali nakupu mislimo tudi na to. Nas bo razveselila stara popravljena ali novi, sveži model sedežne garniture?

Z novo garnituro novi dodatki

Kadar smo v dilemi, kaj storiti, se je ponavadi pametneje odločiti za nakup nove sedežne garniture. Poleg večjega udobja bomo lahko izbirali tudi pri obliki, materialu in barvi. Seveda pa moramo, ko izbiramo sedežno garnituro, upoštevati tudi druge elemente pohištva v prostoru, če jih še ne nameravamo menjati. V moderno zasnovanih prostorih imamo bolj proste roke pri izbiri sedežne garniture, saj je na trgu bogata ponudba modernih in sodobnih oblik.

Ko novo sedežno garnituro postavimo v prostor, se nam od navdušenja po novem kaj hitro zazdi, da bi zamenjali tudi ostalo pohištvo ali pa prostor osvežili z novimi dodatki, kot so zavese, preproge, barva sten ... Zato je morda bolje, da že pred nakupom nove sedežne garniture dobro pretehtamo, ali bomo v kratkem menjali tudi ostalo pohištvo, saj tako veliko lažje kombiniramo tako barvo kot obliko.
 

Tanja Žakelj Kosmač, Pohištvo Žakelj