Predsoba s preprogo bo delovala nadvse prijetno, vendar zaradi pogostega čiščenja in obremenitve verjetno ne bo ustrezala na daljši rok. Tako se raje odločimo za trpežnejše talne obloge, kot so denimo ploščice, obloge iz PVC ali bolj kakovostne lesne obloge.

S pravo lučjo do toplega sprejema

Običajno so predsobe nekoliko mračnejši prostor, saj so danes le redka domovanja, kjer bi predsobam arhitekti privoščili veliko naravne svetlobe. V ožini med stenami se dva še nekako znajdeta, kadar pa se domov vrne vsa družina hkrati, zna biti v tako majhnem prostoru že gneča pri preoblačenju in iskanju copat, saj je prostor večinoma precej utesnjen. Kljub temu smo v predsobo pripravljeni stlačiti vse mogoče – od garderobne omare, čevljev, torbic, stojal, dežnikov, klobukov do skladiščnega prostora, ključev in telefona, v kolikor še uporabljamo stacionarni telefon.

Prav zato, in ker se v predsobah nenavadno pogosto »izgubljajo« ključi, denarnice, računi, pošta in druge drobne stvari, velja pozornost nameniti tudi pravilni osvetljavi. Ob dovolj močni svetlobi s čim manj sencami bomo hitreje našli stvari, ki jih potrebujemo. V manjših predsobah se lahko odločimo za eno ali dve luči z močno razpršeno svetlobo, za stanovanja, kjer je predsoba večjih dimenzij, pa je primerna osvetlitev z več strani, morda tudi s svetlobno steno ali podolgovatimi stenskimi lučmi. Z lučjo v predsobi ne kaže skopariti. Tako bomo hitreje našli večno izgubljajoče se drobnarije, v ogledalu pa lažje in tudi temeljiteje preverili, ali smo danes dovolj urejeni. Majhne predprostore lahko optično povečamo, če vanje namestimo večja ogledala – morda čez vso steno –, v njih pa se bo podvojila tudi svetloba, s katero smo se odločili opremiti predprostor.

Vgradne omare za pospravljen videz

Zaradi prostorske omejenosti in najrazličnejših stvari, ki jih hranimo v predsobah, so vgradne omare idealna rešitev. Drsna vrata ne zahtevajo dodatnega prostora pri odpiranju, po drugi strani pa tudi izkoristijo višino, tako da lahko kovčke ali sezonsko športno opremo skladiščimo praktično pod stropom. Če nismo pripravljeni na takšen strošek, si lahko omislimo tudi visoko odprto omaro, ki jo zapremo z navojno zaveso.

Tudi če vrhnjih oblačil zunaj sezone ne hranimo v predsobnih omarah, skoraj zagotovo tam odlagamo čevlje. Za pospravljenost skrbijo omarice za čevlje, lahko pa obutev odlagamo tudi na domiselna stojala. Večina pohištva, namenjenega predsobam, nima velike globine, zato lahko prostor za odlaganje vrhnjih oblačil preoblikujemo s samostojnim stojalom ali stenskimi obešalniki. Ker iz predsobe običajno vodijo vrata v več drugih prostorov, jih lahko obdamo s postavitvijo plitkejše omare vse okoli opažev.

Ko je veža že sprejemnica

V nekaterih starejših bivališčih je veža služila tudi kot sprejemni prostor, ki je bolj spominjal na dnevno sobo. Kadar je naš predprostor večji, si lahko bolj sproščeno zamislimo, katero pohištvo bi uporabili, pa tudi barvne kombinacijo so lahko drznejše. Privoščimo si lahko intenzivnejše barve ne le na stenah, temveč tudi z barvo vrat, ali pa večje stenske vzorce, ki zadnja leta ponovno prihajajo v modo. V majhni predsobi bi takšni vzorci delovali utesnjujoče, večje pa prenesejo tudi bolj velikopotezne zamisli. V njih si omislimo udoben fotelj, mizico za odlaganje in zapisovanje, garderobni del pa po potrebi pregradimo s paravanom. V večjih predsobah tudi ni nujno, da je talna obloga le trpežna – kombiniramo lahko dve različni vrsti tal, pazimo le, da imamo ob vstopanju na tekstilni del, ki deluje zelo domače, že obute copate.

Čeprav gre za le prehodni prostor, je že zaradi obiskov, na katere pusti močan vtis, vredno ustvariti prijeten in domač sprejem v stanovanje.