V vročih dneh je senčnik najboljša možna rešitev za balkon ali vrt. Tudi ko sonce zvečer zaide, lahko senčnik s toploto, ki jo je vsrkalo blago, podaljša prijetno sedenje na prostem. Predstavljamo nekaj različnih modelov.

Stoječi in viseči senčniki

Klasični senčniki so stoječi. Sestavljeni so iz baze, palice in platna. Spodnji del mora biti močan in trden, saj nosi celotno težo širokega platna. Preprosti modeli so izdelani iz jekla. Senčniki višje kakovosti so lahko leseni; izdelani so na primer iz evkaliptusovega lesa ali aluminija.

Še posebno priročni so viseči modeli. Njihovo težišče ni na tleh, temveč nad zaslonom, ki visi na držalu. Takšni modeli so zelo praktični za vrtne postavitve jedilnih miz. Njihova pomanjkljivost pa je v tem, da zaprti zavzamejo precej prostora.

Senčniki so vseh barv in velikosti. Klasični balkonski modeli imajo premer okoli 1,5 metra, medtem ko lahko modeli za večje terase dosežejo razpon platna tudi do deset metrov. Na odločitev o obliki senčnika, ali bo ta okrogel ali pravokoten, naj vplivata velikost prostora in vaš okus.

Trenutno so modni beli in peščeni barvni odtenki senčnikov, bogate tkanine in lesene ali aluminijaste konstrukcije. Videz vrta s takšnim dežnikom je izjemno razkošen. Sodobnim materialom pa smo lahko hvaležni, da nam ni treba razmišljati o čiščenju teh pripomočkov.

Mehanizmi za odpiranje

Senčniki imajo glede na velikost in ceno različne mehanizme za odpiranje. Preprosti modeli se odprejo s pritiskom na gumb. Pri večjih modelih to zaradi teže ni mogoče, zato so nameščeni različni jermeni ali sistemi odpiranja z ročico. Tako je odpiranje povsem enostavno. Pravo razkošje pa predstavlja senčnik z avtomatskim odpiranjem, kjer majhen elektromotor prevzame vse delo.

Baza senčnika naj bo močna

Prepričajte se, da je stojalo zasnovano glede na velikost zaslona. Močnejši sunek vetra - in senčnik je lahko kaj hitro na tleh. Plastična stojala z manjšimi platni napolnite z vodo ali peskom. Platna večjih dimenzij pa naj imajo betonsko ali kamnito bazo. Senčniki večjih dimenzij imajo na bazi kolesca, kar je praktično predvsem, ko je senčnik treba premakniti z enega mesta na drugega.

Platna senčnikov so izdelana iz kvalitetnega poliakrila, ki je odporen na sončno svetlobo, zato barva zbledi počasneje. Tovrsten material je odporen tudi na dež in madeže, kljub temu pa senčnikov ni dobro vsako noč puščati zunaj.

Če se na senčniku naberejo umazanija, prah in mah, ga nežno očistite s posebnim čistilom za senčnike ali navadno milnico. Kadar senčnika ne uporabljate dalj časa, ga zložite in prekrijte z bombažnim materialom. Tako bo lep in uporaben dalj časa.