Najprej poglejmo vaš načrt kot celoto. Govorimo o podstrešju, ki meri 12 x 9,5 m, kar je v osnovi dovolj velika površina za povprečno stanovanjsko enoto. Problem, ki ga vidim, je trenutni kolenčni zid, saj ob skrajnem robu meri le 33,5 cm. To pomeni, da je višina ob prvem podpornem stebru, ki sega 250 cm v notranjost, še vedno samo 165 cm. Osebno menim, da bi bilo najbolje, da streho v celoti dvignete za kakšnih 100 cm (ali morda še nekoliko več). Tako boste štartali z višino vsaj 133,5 cm, kar pomeni, da je praktično uporabna celotna površina.

Seveda to pomeni novo gradbeno dovoljenje z vso pripadajočo dokumentacijo, nov statični izračun in novo konstrukcijo ostrešja. A če dobro premislite, boste dobili zelo uporaben prostor, v katerem boste živeli dalj časa, saj boste pridobili vsaj tretjino funkcionalne površine, ki bi sicer ostala popolnoma neuporabna. To pa pri vaši kvadraturi ni zanemarljivo. Predlagani načrt torej upošteva kolenčni zid višine 133,5 cm.

Ker sta v prostoru kar dva obstoječa dimnika, sem načrt zasnovala tako, da je eden od obeh del predsobe, drugi pa središčna točka med jedilnico in dnevno sobo. Ker niste imeli posebnih želja, sem prostore razporedila po svoje. Menim, da je stanovanje najbolj udobno v takšni obliki, da se razdeli na večjo kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo ter dve malo večji spalnici. Tretje spalnice ne bi svetovala, saj bi sicer glede na mansardo vse skupaj delovalo preveč natrpano.  

Bivalni prostori: kuhinja, jedilnica, dnevna soba

Ker menim, da je kuhinja v dani obliki najbolj funkcionalna, sem vam umestila elemente v obliki črke L z dodatkom sredinskega pulta. V kotu je večji hladilnik, sledita delovni pult in štedilnik. Pomivalno korito in pomivalni stroj sta na drugi strani, pod sredinskim pultom imate prav tako lahko še kakšen element.

Sledi jedilnica, v kateri ne sme manjkati vitrina za shrambo stekla in jedilnega pribora. Ta kos pohištva ne bo visok, lahko pa je nekoliko daljši, tudi do 200 cm. V kolikor bi želeli, lahko na tem mestu na obstoječi dimnik priklopite tudi kamin. Na vašem mestu bi to naredila tako, da je ogenj viden z vseh treh strani. To bi ambient vsekakor popestrilo in obogatilo. V območju kuhinje predlagam večjo frčado, v jedilnici pa vgradnjo dveh strešnih oken.

Prostor se odpre v dnevno sobo, ki ni prevelika, ker pa je povezana z jedilnico, deluje veliko večje in bolj odprto. TV-sprejemnik je umeščen v kot, ob njem je vgradni element, ki sega do stropa. Tako boste dosegli kar najbolj funkcionalno izrabo prostora, ki bo obenem deloval uravnoteženo. 

Spalnici 

Večja spalnica: Iz hodnika vodi pot do obeh spalnic, in sicer naravnost v master in na desno v manjšo spalnico. Master spalnica v celoti zavzema precej kvadrature, ki pa sem jo v skrajnem levem kotu uporabila za večjo sobno omaro (169 x 280 cm) kar je prav gotovo zelo uporabno v vsakem stanovanju. Takoj ob vhodu predlagam zamik stene 30 cm, tako da je tu možnost vgradnih polic (do stropa), prostor pa je namenjen hrambi posteljnine in brisač.

Manjša spalnica: Vhod iz hodnika in takoj ob steni na desno plitkejša omara, ki je lahko namenjena tudi hrambi sesalnika. V sobi so umeščene postelja, pisalna miza in omara. Nad mizo še police. V obeh spalnicah predlagam frčado, v predelu predsobe pa strešno okno.

Predsoba in kopalnica 

Ker je v navadi, da je kopalnica blizu vhodnih vrat, sem jo umestila kot prvi prostor iz predsobe. Stena naj sega do obstoječega dimnika. Ker niste označili vodovodnih in drugih inštalacij, sem jih locirala tako, da so v glavnem ob zunanjih stenah ali vsaj zelo blizu, tako da to ne bi smel biti problem.

V kopalnici sem umestila po vaši želji umivalnik, WC in bide, tuš kabino, obenem pa še pralni stroj, ki je prav gotovo tudi potreben. Predlagam pa, da naj bo pralni stroj kar za vrati, v posebej zazidanem delu, ki bo imel v zgornjem delu police za shrambo. Tako bo najmanj moteč in bo prostor dobro izrabljen. V kolikor bi imeli dovolj prostora, vam predlagam, da se odločite za nadstandardno velikost tuš kabine, kar bo kopalnico posebej popestrilo.

Predsoba vodi seveda do dnevnih bivalnih prostorov in obeh spalnic. Kar pa je v vsaki predsobi najbolj pomembno, je prostor za shrambo oblačil in obutve, zato sem to tudi tokrat upoštevala. Takoj na levi strani sem tako umestila večjo vgradno omaro do stropa, katere stena se konča vzporedno z dimnikom. To pomeni, da je hodnik po vsej dolžini širok 115 cm, kar je dovolj za dobro prehodnost. Opazili boste, da sem ožjo omarico do stropa umestila tudi ob drugem dimniku – to je lahko omara za čevlje. Na prehodu v kuhinjo tako zadostuje samo obok, vrat ne potrebujete. Stene predsobe lahko po želji oblečete na določenih mestih z ogledali, eno od sten pa v pisane tapete. Predlagam, da drugo steno in strop pobarvate v isti barvni.

Na tak način boste razbili tisti tipični »vagonski« občutek, ki ga sicer narekuje oblika prostora.

Svetila

Za splošno razsvetljavo predlagam vgradna halogenska svetila v kopalnici, predsobi in spalnicah. Če boste v bivalnih prostorih pustili nekoliko višji strop oziroma vidne tramove, lahko v tem delu uporabite kombinacijo reflektorjev in vgradnih svetil. Sicer pa ne pozabite na dodatno razsvetljavo s talnimi in namiznimi svetili. Tako bo prostor prav gotovo prijetnejši. 
 

Darja Hughes, dipl. design. inter., Rick H. Hughes, u. d. i. a.