Za trato je ta površina premajhna in preveč senčna. Če želite imeti gredo, ki vam bo polepšala dvorišče, morate odstraniti drevo. Površino lahko zasadite na različne načine. Narisala sem vam predlog, ki vključuje lepo cvetlično posodo, obsajeno s trajnicami. Posoda naj bo nekoliko višja. Lahko jo postavite na sredino grede, če pa želite, lahko okoli nje posujete površino z dekorativnim peskom ali prodniki.


Ker je uta zasajena s trto, naj bo greda obrnjena proti hiši, saj je iz ute ne vidite najbolje. To pomeni, da naj bodo višje rastline ob trti, nižje pa ob poti oziroma dvorišču.


Za saditev izberite trajnice, ki dobro prenašajo senco. V korito zasadite kakšno lepo, nezahtevno posodovko, na primer fuksijo. Odločite se lahko tudi za lončno hortenzijo. Najbolje je, če jo kupite spomladi in si jo izberete glede na to, kakšni cvetovi so vam všeč. Večina lončnih hortenzij namreč dobro preživi na prostem, če so razmere ugodne.


Na gredo posadite trajnice za senco, na primer kresnice (Astilbe), hosto, jesenske anemone, kačnik, skrečnik (Ajuga reptans), zimzelen, šmarnice… Za ozadje so primerne višje trajnice, na primer svetilka (Cimicifuga), ali višje okrasne trave, na primer previsni šaš (Carex pendula) in visoki šaš (Carex muskingumensis).


Morda se bo pokazalo, da je svetlobe za posamezno rastlino premalo, zato boste morali tudi sami preizkusiti, kaj bo tu v resnici raslo, kaj pa ne. Vsekakor se izogibajte tistih rastlin, za katere veste, da najbolje uspevajo na močno osončenih rastiščih.


Če tudi vi želite svetovanje v naši rubriki, nam pošljite vprašanja s čim bolj izčrpnim opisom in po možnosti merami in fotografijami na naš naslov. V vsaki številki bomo odgovorili na eno izmed vprašanj, ki bo zanimalo čim več bralcev.

Simona Klokočovnik