V osrednjem prostoru doma počivamo, gledamo televizijo, se zabavamo, družimo, beremo, delamo, skratka, v njem preživimo največ časa. Zato je zelo pomembno, da s primerno opremo poskrbimo za sproščeno in toplo vzdušje. Trend današnjega časa je odprt prehoden prostor, v katerem je dnevna soba povezana z jedilnico in kuhinjo. Da pa takšen velik prostor ne bi deloval preveč megalomansko, oblikujemo točke oziroma skupine pohištva, namenjene določeni dejavnosti: sedežna garnitura za počitek, pisalni kotiček z omaricami za delo, kotiček za igranje, multimedijski center za zabavo itd. Ureditvi posameznih bivalnih točk morajo slediti primerna osvetlitev (osrednja in točkovna) in dodatki, ki prostoru dajejo piko na i.

Poudarek na naravnih, okolju prijaznih materialih

modern_living_room_wood_furniture_design.jpg

Glavne novosti pri opremljanju dnevnih sob so tako v načinu izdelave ploskovnega pohištva kot v barvah. Vedno večji poudarek je na naravnih, okolju prijaznih in recikliranih materialih, kot so surovi les, kamen, kovina, steklo, plastika in karton. Materiali se mešajo med seboj, denimo les s kovino, matiranim kaljenim steklom in tekstilom, prav tako pa tudi vzorci in slogi. Odgovor na gospodarsko krizo je kombinacija starega z novim oziroma predelava starega pohištva v sodobno ter minimalistični retro slog šestdesetih let prejšnjega stoletja s tehnološkimi izboljšavami pri materialih in barvah.

Pri pohištvu prevladujejo temnejši toni lesa z vidno strukturo ali, kot popolno nasprotje, visoki sijaj, za katerega se v zadnjem času odloči vse več kupcev. Številni še vedno prisegajo na klasični barvi, rjavo in bež, vedno sodobna pa je črno-bela kombinacija. Še bolj modni kot doslej so nizki pohištveni elementi, ki se raztezajo po vsej dolžini sobe, minimalistične viseče omarice in odebeljene police s svetlobnimi učinki. Moderne so velike, globoke in zaobljene sedežne garniture; nekatere so opremljene s poličko in kovinskimi dodatki, ki jim dajejo eleganten videz. Kupci se ne odločajo več tako pogosto za mikrotkanine, ampak bolj povprašujejo po blagu – usnje pa je tako ali tako stalnica, ki ne gre iz mode. Kljub temu, da se med vsemi kosi pohištva prav sedežno pohištvo najbolj spreminja, sta na prvem mestu še vedno udobje in uporabnost.

Prevladujejo živahne barve, predvsem vijolična

modern_living_room_wood_furniture_design_violet.jpg

Dodatki, kot so ambientalne luči, svečniki, vaze, tekstil (avtohtoni vzorci afriških plemen, geometrija, veliki cvetlični vzorci), so na prvem mestu, ko govorimo o letošnjih smernicah v opremljanju dnevnih sob. Ne boste zgrešili, če boste sobo okrasili z blazinami v kontrastnih barvah, prav tako v njej ne sme manjkati velika, kosmata in prijetno mehka enobarvna ali vzorčasta preproga, na katero z užitkom stopimo z bosimi nogami. Prav tako primerna je vedno elegantna in modna klasična orientalska preproga. Tapete so kot nadomestilo za pobarvane stene ponovno v trendu; z njimi ali z nalepkami v različnih vzorcih ustvarimo želen vizualni učinek.

Barve, ki so bogate in pristne, so odsev preteklosti. Gospodarska kriza je prisilila ljudi, da si želijo preprostosti, zato so v ospredju sivi in beli odtenki v kombinaciji z živahnimi barvami, ki odražajo zaupanje v boljše življenje. Največ je spomladansko optimistične vijolične barve v vseh odtenkih, predvsem v odtenku sivke, sončno rumene, travnato zelene in barve mandarine, zemeljski odtenki pa se mešajo z modro, turkizno, zeleno in oranžno. Če izberemo nevsiljivo barvo pohištva, je priporočljivo prepleskati vidni del stene z enim izmed živahnih odtenkov; ko se ga naveličamo ali ni več moden, preprosto izberemo drugega in dnevna soba zaživi v novem sijaju.