Dnevna soba je lahko klasična in je torej samostojni prostor stanovanja, vedno bolj pa se uveljavlja odprta dnevna soba, ki se namensko in slogovno povezuje s kuhinjo in jedilnico. Prednost odprte sobe je povečanje prostora, ki nam je na voljo, poleg tega pa ne ločuje družinskih članov, ki se lahko ves čas vidijo in slišijo.
 

Neprijetna plat združitve s kuhinjo so vonjave, ki jih odstranimo z učinkovitim odsesavanjem, in hrup. Obe težavi lahko rešimo z vgraditvijo drsnih vrat ali vrat na harmoniko, s katerimi po potrebi ločimo prostore. Dnevna soba se pogosto širi tudi v vse bolj priljubljen zimski vrt, ki ga v blokovskih stanovanjih nadomešča zastekljen balkon, ki poveča bivalno površino in predvsem v toplejšem delu leta postane enakovreden bivalni del doma.

Osrednja točka pritegne pogled

V dnevnem prostoru počivamo, gledamo televizijo, se družimo s prijatelji, igramo družabne igre, beremo, se ukvarjamo s prostočasnimi dejavnostmi ali delamo. Zato je prva naloga pri urejanju ugotoviti, čemu bo dnevna soba namenjena, temu pa prilagodimo pohištvo in drugo opremo, osvetlitev ter dekoracijo. Pri tem je zelo pomembno, da oblikujemo osrednjo točko prostora, ki pritegne pogled. To je lahko veliko okno z lepim razgledom, umetniška slika, medijski center, starinska komoda, knjižna omara, dragocena preproga ali kamin. Takšnih osrednjih točk je glede na dejavnosti v dnevni sobi tudi več, vsaka pa naj tvori zaključeno celoto.

Pri izbiri pohištva za glavni prostor v stanovanju naj vas vodi osebni slog, svetujejo strokovnjaki za opremljanje. Čeprav boste dom v stari meščanski hiši verjetno opremili s starim pohištvom ali opremo v starinskem slogu, pa to nikakor ni pravilo. Moderno je mešanje slogov iz različnih obdobij in dodajanje starinskih poudarkov k najsodobnejšemu pohištvu, skratka individualnost je na prvem mestu! Še toliko bolj odprte roke imate pri opremljanju v novejši ali novi hiši oziroma stanovanju, kjer si lahko privoščite tudi bolj ekscentrične poudarke. Seveda pa v majhno dnevno sobo ne boste natlačili velike in težke opreme, ki bi prostor optično še zmanjšala, denimo knjižne omare čez vso steno ali ogromne sedežne garniture. Pohištvo se mora prilegati velikosti prostora.

Sodobno pohištvo je zračno

Razpostavljanje pohištva je svojevrstna umetnost, pri čemer upoštevajte osebna nagnjenja in slog, da boste dosegli razpoloženje, ki ga želite. Najbolje je, da si osnutek postavitve in dekoracije izrišete, da boste dobili predstavo, kaj si pravzaprav želite. Pustite prosto pot domišljiji in ustvarjalnosti, vendar upoštevajte nekaj pravil, na katere opozarjajo izvedenci za notranjo opremo. Najprej preverite poti, po katerih se boste gibali po prostoru, in poskrbite za to, da ostanejo proste. Veliko dnevno sobo razdelite na dva ali več prostorov za različne dejavnosti. Z opremo ne zastirajte oken in vrat, da se lahko normalno odpirajo. Ne pozabite, da oprema ni nujno naslonjena na steno. In ne nazadnje: dnevne sobe ne nagnetite s pohištvom, zato da bo dajala vtis zračnosti in prehodnosti.

Sodobno pohištvo za dnevne sobe prostora ne obremenjuje. Izdelovalci pohištvene opreme v skladu s sodobnimi načeli opremljanja ponujajo omarice, ki jih pritrdimo na zid. Ker so tla prosta, sobo na videz povečamo. Velike garderobne omare so se iz osrednjega stanovanjskega prostora že umaknile v predsobo, spalnico ali ločeno garderobo. Druge omare, kot so predalniki, knjižne police, odlagalne police, klubske mizice in podstavki za video- in avdionaprave, zaokrožijo videz prostora z obliko in barvo. Oblazinjeno sedežno pohištvo, na katerem se zadržujemo največ časa, naj bo dovolj udobno in uporabno ter primerno za potrebe vseh družinskih članov. Piko na i doda primerna osrednja in točkovna osvetlitev za tiste točke dnevne sobe, ki so namenjene posameznim dejavnostim.

Domačni materiali in tople barve

Kot so nam povedali slovenski izdelovalci pohištva, Slovenci še vedno dajemo prednost pohištveni opremi iz masivnega lesa. Zadnje čase se uveljavljajo tudi umetni materiali z visokim leskom, vendar skoraj vedno v kombinaciji z lesom. Naravni les je za dnevne sobe zelo primeren, ker je topel in domač, zato naj bodo iz lesa vsaj tla. Najboljša izbira je parket ali ladijski pod, lahko pa se odločimo tudi za laminat, keramične plošče, plošče iz naravnega ali umetnega kamna ali talno oblogo. Za talni okras poskrbijo intarzije ali preproga, ki ni nujno dragocena, a lepo zaokroža videz prostora. Kombinacija materialov daje vtis razgibanosti, ki ga dopolnimo z barvnimi poudarki. Barve naj bodo tople in vabljive, barvna shema pa naj se iz odprte dnevne sobe preliva tudi v kuhinjo in jedilnico, s čimer poudarimo enotnost prostora.

Še beseda ali dve o dekoraciji. Okrasi v dnevni sobi so lahko slike ali ogledala, vaze, kipci ali dekorativne posodice, spominski predmeti, zavese in okrasne blazine, lončnice… Najprej okrasite osrednjo točko prostora, za katero uporabite najbolj privlačne in zanimive kose iz svoje zbirke, nato pa v istem slogu nadaljujte drugje. Ne pozabite, da naredi dekoracija večji vtis, če kose združite v skupine, na primer več primerno razporejenih slik skupaj na steni ali zbirka okraskov na polici. Izognite pa se gnetenju predmetov, saj sicer noben kos ne bo prišel do izraza, dnevna soba pa bo dajala razmetan vtis. Najbolj dragocene predmete, kot so umetniški predmeti ali spominki s potovanj, lahko še posebno izpostavite tako, da jih posebej osvetlite. To bo dnevnemu prostoru dodalo pridih ekskluzivnosti.