Tende kot streha

Preden spregovorimo o roletah in lamelnih zavesah, še nekaj besed o posebnih tendah, s katerimi je mogoče zaščititi večje površine, na primer terase, mogoče pa je dodati še stransko zaščito, ki je posebno dobrodošla, ko se sonce šele dviga oziroma ko že zahaja. V bistvu gre za prave platnene strehe. Tende za večje površine imajo vodila na fiksnih nosilnih konstrukcijah, kar zmanjšuje njihovo občutljivost za veter. Na sprednjem delu je aluminijasta cev. Od navijalne do prednje cevi so postavljene zložljive roke, prek katerih je napeto platno, druga možnost pa so vodila na žicah, podobno sistemu žaluzij, s to razliko, da je vse skupaj pač vpeto horizontalno. Take tende so zelo praktične, vseeno pa ne smete pozabiti, da so še vedno občutljive za veter, čeprav manj kot klasične.

Zunanje žaluzije

Zunanje žaluzije so najbolj učinkovita zaščita okna pred vročino, poleg tega pa prostoru ne odvzamete svetlobe. Kot take omogočajo kroženje zraka ob steklu in njegovo hlajenje, kar pripomore k nižji temperaturi v notranjosti. Lamele so široke 50, 65, 75 in 80 milimetrov, upravljajo pa se lahko ročno ali z elektrificiranim pogonom in daljinskim upravljalnikom. Seveda je pri žaluzijah najpomembnejša dobra montaža, da ne prihaja do šklepetanja lamel ob močnejšem vetru. Zunanje žaluzije so pred leti dobile slab prizvok zaradi slabe pritrditve in tudi zato se danes pogosto namešča rolete, ki so vsa ta leta dovolj trdno pritrjene. Vseeno pa so današnje zunanje lamelne žaluzije trdno pritrjene in so zagotovo, kot smo že rekli, daleč najboljša zaščita pred vročino v notranjosti, pozimi pa nas ne ščitijo pred mrazom.

Rolete

Za rolete se odločimo takrat, ko potrebujemo večji občutek varnosti, in takrat, ko želimo doseči popolno temo ter višjo izolativnost pozimi in poleti. Zunanje žaluzije so boljša zaščita pred vročino kot rolete, so pa zato slednje boljša dodatna zaščita okna pred mrazom. Roleta zatesni zrak ob oknu in prepreči njegovo kroženje. Poleti zato začne toplota prodirati v prostor, pozimi pa na tak način ustvarimo dodatno toplotno zaščito, žal pa izgubimo svetlobo. Žaluzija okno osenči, hkrati pa se zrak še vedno ventilira. Je pa žaluzija težja za vzdrževanje, medtem ko roleta praktično ne potrebuje čiščenja. Žaluzije je treba očistiti približno dvakrat na leto, predvsem zato, ker je v zraku veliko prahu. Notranje žaluzije (roloji in pliseji) so najbolj ekonomične za zaščito pred zunanjimi pogledi. Imajo trojno funkcijo: zaščito pred zunanjimi pogledi, zastiranje in dekoracijo prostora, toplotni učinki pa so minimalni.

Največja prednost rolet tako ni zaščita pred vročino, ampak pred vlomom. Tako morajo biti v roletah vgrajene najmanj osnovne varnostne vzmeti, ki otežujejo dvig rolete z zunanje strani. Z dodatki, kot so zapirala in protivlomne vzmeti, pa dosežemo že visoko stopnjo varnosti. Najceneje, glede na učinkovitost, dosežemo zaščito na roletah z enostavnimi zapahi – zapirali v zaključni letvi z utorom, ki jih ročno razmaknemo, ko je roleta v spodnjem položaju (te različice se ne sme uporabiti na roletah s pogonom na elektromotor). Najelegantnejšo rešitev pa dosežemo s posebnimi protivlomnimi vzmetmi, ki se namestijo namesto jeklenih. Namestijo se lahko na oba tipa osi (40 in 60 milimetrov). Prednost tega sistema je to, da se rolete zaklepajo samodejno, ko jih spustimo v spodnji položaj (brez odpiranja oken in vsakokratnega ročnega zaklepanja).
Glede zaščite pred vročino najboljše rezultate dosežemo tako, da so vsaj deloma dvignjene in s tem omogočimo vsaj približno ventilacijo ob oknu.

Aluminij ali plastika

Zanimivo vprašanje, ki se pogosto pojavlja, je tisto o primernosti in kakovosti aluminijastih in plastičnih lamel. V roletah ali v žaluzijah.
Aluminij ima poliuretansko izolacijo, čeprav je njena glavna funkcija trdnost lamele. Če primerjamo obe lameli, je aluminijasta boljša. Ne stara se, se ne zvija, je lažja, ponudba barv je boljša. PVC-rolete so bolj izolativne, medtem ko pri aluminijastih roletah prihaja do določenih izgub na spojih. PVC ima slabost, da so temne barve preveč občutljive in lahko lamele po določenih letih otrdijo ter lahko že prva toča razbije plastiko. Tudi zato so plastične lamele cenejše kot aluminijaste. Če bi želeli dobiti kakovostne plastične rolete, bi morali uporabiti plastiko s posebnimi stabilizatorji, kot se uporablja za okenske okvirje, ampak to bi preveč povišalo ceno.

Komarniki

Zdaj pa še k vprašanju, kako naj se zaščitimo pred nadležnimi komarji. Odgovor je preprost: zaprite okna ali pa na okna namestite komarnike. Rešitev pred nadležnim mrčesom in tudi nekaterimi, za zdravje nevarnimi žuželkami je onemogočanje njihovega prihoda v prostor s komarniki, montiranimi na okna ali vrata. Komarniki so zanesljivi, za okolje neškodljivi in humani ter so primerni tako za stanovanjske objekte kot tudi za javne prostore in predvsem za prostore, kjer se pripravlja oziroma prodaja hrana in pijača (restavracije, menze, bolnišnice, trgovine s hrano...). Komarniki so različnih izvedb, sestavljeni pa so iz aluprofila (dimenzije 25 krat 11 milimetrov) in skoraj nevidne plastificirane mreže iz steklenih vlaken, ki je odporna proti zunanjim vremenskim vplivom, minimalno zmanjša pretok zraka in je vpeta v profil z gumirano cevjo. Profili so barvani v rjavi, beli ali naravni barvi aluminija, za doplačilo pa se lahko barva tudi po želenem barvnem odtenku RAL. Fiksni komarniki so enostavni za montažo, lahko pa se odločite tudi za rolo sisteme, ki so lahko vertikalni za okna in horizontalni za vrata. Za velika balkonska vrata ali vrata na terasah so primeren sistem zaščite pred insekti posebna, po meri narejena drsna vrata večjih dimenzij, ki so lahka za upravljanje. Narejena so iz aluprofilov dimenzije 18 krat 53 milimetrov, v katere je z gumirano cevjo vpeta skoraj nevidna plastificirana mreža iz steklenih vlaken.