Te se pri obremenitvi stiskajo, pri razbremenitvi pa vračajo v prvotni položaj. Pri obremenitvi se ne smejo stisniti do konca, temveč le do polovice možne poti, zato je pomembno, da je nosilnost vzmeti primerna teži posameznika. Jedro mora enakomerno podpirati telo v vodoravnem položaju in dobro prenesti vse obremenitve pri spremembi položaja telesa. Hrbtenica je pri zdravem ležanju enakomerno obremenjena prek vseh vretenc.

Število vzmeti ni odločilno

Med ležanjem naše telo neposredno pritiska na prevleko in oblogo, ki pri izbiri bolj kakovostnih materialov delno razporedita obremenjenost po celotnem ležišču. Z obloge se pritisk prenese na vzmeti. Čim večji je pritisk, tem večji je odpor vzmeti. V nasprotju z oblogo iz pene ali lateksa se pri vzmeti elastičnost stopnjuje in pri začetnem pritisku predstavlja ugodje, po umiritvi vzmeti pa podporo telesu.

Nosilnost in učinkovita podpora telesa sta odvisni od kakovosti jedra, ki jo določajo značilnosti posameznih vzmeti. Napačno je mišljenje, da je ležišče tem boljše, čim več vzmeti ima. Pri večjem številu vzmeti sicer posamezna vzmet prevzame manjšo obremenitev. Vendar pa je bistvena naloga vzmetnic vzdrževanje uravnotežene oblike ležišča, tako da površina ostaja gladka, robovi pa pod pravim kotom.

V sodobni proizvodnji vzmetnic se uporabljajo vzmetna jedra, sestavljena iz vzmeti in veznih elementov ter robnikov in delov za njihovo učvrstitev. Slednji so izdelani iz jeklenih trakov, povezanih z veznimi elementi.

Vrste vzmeti

Poznamo več vrst vzmetnih jeder. Od starejših je morda najbolj znana klasična sestavina ležišč – šlarafija. To je sistem med seboj prepletenih vzmeti, ki jih je skupno okoli 700. Omogočajo dobro zračnost in imajo zelo dolgo življenjsko dobo, več kot 20 let. Priporočljive so za ljudi s težo od 75 do 200 kilogramov. Trdoto jedra iz šlarafije lahko izberemo po želji. Šlarafijsko vzmetenje ni upogljivo, zato ne omogoča uporabe dvižnih posteljnih sistemov.

V sodobnih ležiščih najpogosteje najdemo vzmeti bonell in vzmeti v žepkih. Vzmeti bonell imajo v sredini manjši premer kot na obeh koncih. Jedro vsebuje približno 150 z okroglimi spiralami med seboj povezanih vzmeti in je lahko tudi v dvojnem okvirju. Jekleno žično vzmetno jedro ima različno debelino žice, ki določa trdoto ležišča. Vzmetnice bonell so priporočljive za ljudi, ki imajo radi trše ležišče, svetujejo jih tudi tistim, ki pogosto spijo na trebuhu ali hrbtu z zelo nizkim vzglavnikom. Te klasične vzmetnice niso primerne za uporabo dvižnih mehanizmov. Imajo nekajletno življenjsko dobo.

Ležišča z vzmetmi bonell imajo v jedru okoli 150 med seboj povezanih vzmeti v dvojnem okvirju, lahko pa so tudi brez okvirja. Jekleno žično vzmetno jedro ima debelino žice od 2 do 2,4 centimetra, s premerom od 8,5 do 9 centimetrov. Debelina žice določa trdoto ležišča, ki je lahko tudi trše in manj udobno.

Ležišča z vzmetmi bonell so lahko conska (ena trdota po vsej površini) ali petconska (pet različnih trdot). Ležišča bonell izdelamo v različnih dimenzijah (tudi zunajstandardnih) in prav tako v različnih trdotah (srednje trdo, trdo in ekstremno trdo). Višine ležišča so na voljo od 15 do 35 centimetrov, po želji stranke.

Žepkaste vzmeti

Jedro žepkaste vzmeti je sestavljeno iz vzmeti valjaste oblike, ki so všite v majhne vrečke iz blaga, med seboj so povezane na dotikajočih se točkah. Tako narejeno ležišče se odlično prilagaja obliki telesa. Gre za točkovno vzmetenje, pri katerem sami stisnemo in s tem nastavimo posamezno vzmet, ne da bi to vplivalo na sosednjo vzmet pri zakonski postelji. Omogočajo dobro zračnost, so prožna in ponujajo dobro oporo ljudem s telesno težo do 100 kilogramov.

Vzmetnice praviloma tudi dobro vpijajo vlago. Vendar le v primeru, če jo vpijajo in odvajajo tudi prevleka, obloga in tapetniška podloga. Obloga služi kot tampon, ki izenačuje kratka obdobja maksimalne vlage. Za ljudi, ki se močno znojijo, je pomembno, da se vlaga ne zadržuje na površini ležišča. Z odvajanjem vlage se na ležišču zagotavlja zdrava klima, ki ščiti spečega pred prehladom in revmo. S spreminjanjem obremenitev se iztiska zrak in vlaga ne more kondenzirati. Vzmetnica se sama prezračuje, saj vzmetno jedro deluje kot črpalka. S spremembo položaja med ležanjem človeško telo izmenično obremenjuje in razbremenjuje vzmetno jedro in zrak nenehno kroži. Za dosego tega učinka morajo biti vsi sloji ležišča od prevleke do podloge zračno prepustni.

O vzdrževanju toplote na vzmetnici odločata obloga in zaprtost ležišča z vseh strani. Zrak, ki kroži skozi ležišče, ne sme hladiti ležišča. Obloga mora imeti dobro izolacijo, saj je v tem primeru zrak najboljši izolator. Toploto lahko zadržijo le vzmetnice, ki so dobro izolirane s strani. Zrak hitro izenačuje temperaturo, zato se celotna temperatura ležišča hitro izenači s temperaturo spečega.