»Notranje dimenzije so dimenzije posteljnega vložka, zunanje dimenzije postelje pa so zaradi vzglavja ali vznožja ustrezno večje. Ležišče naj bo za od 10 do 15 centimetrov daljše od telesne višine. Standardna dolžina posteljnih vložkov danes znaša 200 centimetrov, nekateri izdelovalci pohištva pa imajo v osnovni ponudbi tudi postelje, ki sprejmejo vzmetnice dolžine 210 in 220 centimetrov.«

Večja postelja, večje udobje

Ležišče za eno osebo je običajno široko od 80 do 90 centimetrov, za dve osebi od 140 do 160 centimetrov, medtem ko običajna zakonska postelja meri v širino 180 centimetrov. Tisti, ki prisegajo na udobje, se bodo najbrž odločili za posteljo »kraljevske« velikosti z vzmetnico širine 200 centimetrov. Izbiro primernega ležišča za nočni počitek narekujejo predvsem velikost osebe in njene spalne navade ter prostor, ki je na voljo. Osnovno pravilo je, da kupite čim večjo posteljo, ki še gre v spalnico. Večja kot je, več prostora in udobja boste deležni, posebno če si jo delita dve osebi. Na obeh straneh postelje pa mora biti najmanj 45 centimetrov prostora, da lahko hodimo okoli nje in da se normalno odpirajo vrata drugega pohištva. Postelja naj bo postavljena na osi vzhod−zahod ali sever–jug, kar narekujejo pravila feng šuja, vzglavje pa naj ne bo ob zunanji steni hiše, ker je tam najhladneje.

Postelja mora biti vzdržljiva in stabilna, saj bo le tako zdržala dolgo. Pri nakupu preverite deklaracijo z opisom materiala in čvrstosti, kar vam bo olajšalo izbiro. Posebno bodite pozorni na vzdržljivost, ko kupujete otroško posteljo, saj bo zaradi razigranosti malčkov močneje obremenjena. Trdna postelja mora imeti podlago, ki omogoča pravilen položaj hrbtenice, sprostitev mišic in kakovosten počitek. Najpogostejši so posteljni podi iz letvic, ki omogočajo potrebno zračenje vzmetnic. Letvičasti podi so klasični oziroma nepremični z nastavitvijo trdote ali prilagodljivi. Pri slednjih lahko z nagibom telesa ali z daljinskim upravljanjem dvignemo vzglavje ali noge, kar je zaželeno za osebe, ki imajo med spanjem posebne potrebe.

Najbolj priljubljene so lesene

Dober posteljni vložek je glavni element, ki skupaj s podlago jamči dober počitek, saj kakovostna podlaga brez kakovostnega ležišča ne bo prinesla želenih rezultatov in nasprotno. Ergonomsko oblikovani posteljni vložki so tako za odrasle kot za otroke najboljša izbira. Na trgu je čedalje več izbire vzmetnic iz pene ali kombinacije pene z žičnim jedrom različnih cenovnih razredov. Za katero se boste odločili, je odvisno od vaših potreb in denarnice. Če spite na trebuhu, boste verjetno raje izbrali mehkejše ležišče, če spite na hrbtu, pa trše. Edini način, da izveste, katero vam bolj ustreza, je, da ga temeljito preizkusite že v trgovini, nekateri izdelovalci pa omogočajo tudi daljše preizkušanje na domu in vračilo izdelka, če vam ne ustreza.

Poleg funkcionalnosti, ki pomeni udobje in kakovostno spanje, ima veliko vlogo pri izbiri postelje tudi dizajn. Danes je na voljo široka izbira modelov iz še vedno najbolj priljubljenega masivnega lesa, kovine ali oblazinjenih postelj, vendar še vedno prevladujejo lesene. Te v materialih in barvah niso več nujno usklajene z drugim spalničnim pohištvom, je dodal Primož Petrič, in jih kupci pogosto kombinirajo s komodami in nočnimi omaricami iz drugih programov, medtem ko garderobne omare iz spalnic počasi izginjajo. Zaželeno je posteljno vzglavje, najpogosteje iz lesenih letvic ali v zadnjem času zelo priljubljeno oblazinjeno, ki prepreči umazanje zidu za njim, poleg tega pa poskrbi za udobje med branjem. Pomanjkanje prostora bo rešila postelja s prostorom za posteljnino, nočni omarici pa lahko nadomesti postelja s širšim okvirjem.

Kavči in pomožna ležišča

Ali lahko posteljo nadomesti drugo ležišče? Lahko, odgovarjajo pohištveni strokovnjaki. V majhnih stanovanjih je mogoče prostorsko stisko, ki onemogoči postavitev zakonske postelje, rešiti z dodatnim ležiščem, ki ga izvlečemo izpod postelje, s čimer podvojimo spalno površino. Takšna rešitev je primerna tudi za otroško sobo ali za sobo za goste. Postelja je lahko vgrajena v omaro, iz katere jo izvlečemo, vendar ta sistem v pohištvenih salonih danes redkeje vidimo, čeprav kupci še vedno povprašujejo po njem. Za nočni počitek lahko, če postelje nimate kam dati, služi tudi kavč. Večina sodobnih kavčev ima žično jedro, ki ni tako prilagodljivo kot vzmetnica ali ležišče iz pene, a vseeno omogoča dovolj kakovostno spanje. To pa vendarle ni idealna rešitev, zato je primerna le za krajši čas.