Samonosni nadstreški

Nadstreški za avtomobile so različni. Najprej si oglejmo dimenzije, ki naj bi zadoščale za eno vozilo. Širina nadstreška je odvisna od prostora in oblike. Naj bo širok vsaj 2,5 metra, kar zadošča za večino osebnih vozil, dolg pa od 5 metrov naprej. Najmanjša priporočljiva višina je 2,2 metra.

Zelo privlačni so samonosni nadstreški, ki so izdelani tako, da so nosilni stebri samo na eni strani, strešna konstrukcija pa je vpeta v dva stebra. Ti nadstreški so lahko enojni, lahko pa jih postavimo tudi v nizu za več avtomobilov.

Polkrožna konstrukcija montažnih nadstreškov je sestavljena iz lahkih montažnih nosilcev enake upogibne trdnosti, ki omogočajo pokrivanje prostora z enega mesta – mesta vpetja. Zaradi konzolne zasnove se izognemo vmesnim vertikalnim stebrom, parkiranje pa je preprostejše in varnejše. Streha sledi liniji nosilca. Ta oblika zagotavlja zavetrje, hkrati pa ponuja zadostno odprtost in preglednost prostora. Za prvo parkirno mesto sta potrebna dva nosilca, ki nosita streho, za vsako naslednje parkirno mesto pa dodamo en nosilec. Dodajanje nosilcev lahko nadaljujemo po celotni površini, ki jo želimo pokriti, tako da lahko dobimo vrsto pokritih parkirnih mest. Konstrukcija je lahko v jekleni (vroče pocinkani) izvedbi, zanimive pa so tudi konstrukcije iz lepljenega lesa. Nosilec mora imeti točkovni montažni armiranobetonski temelj, ki mora imeti vgrajene sidrne vijake, na katere se pritrdi sidrno ploščo jeklenega ali lesenega nosilca. Temelj lahko naredite v naravi, nekateri proizvajalci pa izdelujejo tudi montažne nosilce, ki jih samo enostavno vkopljemo v zemljo.

Naj omenimo še streho, ki vse pogosteje prekriva take montažne nadstreške. Gre za prekatne polikarbonatne plošče, ki imajo dobre mehanske in optične lastnosti ter selektivno prepustnost: prepuščajo vidni del svetlobe ter preprečujejo prehod ultravijoličnega in infrardečega sevanja in s tem pregrevanje avtomobila.

Lesena konstrukcija

Seveda so lahko nadstreški narejeni tudi iz lesene konstrukcije, klasične ali moderne oblike, vedno pa bodite pozorni na to, da je tak nadstrešek vsaj približno usklajen z arhitekturo objekta, ne pa da bo deloval kot tujek na vašem zemljišču. Ni namreč dovolj, da le zaščitite svoj avto, ob tem morate biti pozorni tudi na to, da ne uničite pogleda na vašo hišo. In ravno tega nisem zapisal na pamet, ampak zato, ker sem videl že preveč nadstreškov, predvsem nekoliko starejše izvedbe, ki (milo rečeno) kazijo vse ulice in ne le posameznih objektov.