Zeleni vikend v Bohinju je sprejel 110 gostov, ki se jim je uspelo še pravočasno prijaviti, kajti zanimanja je bilo veliko več. In narava jih je po dokaj neugodni in dolgi zimi oba dneva nagradila s primernim vremenom.

Idejo za Zeleni vikend v Bohinju je »na mizo postavil« kdo drug kot Anže Čokl, direktor Bohinj Park EKO Hotela, prvega ekološkega hotela v Sloveniji. Anže Čokl vizijo trajnostnega razvoja turizma vidi v sodelovanju z naravo na ravni vseh akterjev, ki pri tem lahko in morajo sodelovati. Kot je razložil Klemen Langus, direktor Zavoda za pospeševanje turizma Turizem Bohinj, so predlog radi sprejeli, ga dodelali in skupaj s podporo občine k sodelovanju povabili vse turistične subjekte v Bohinju. Poleg pobudnika Bohinj Park EKO Hotela so se povabilu odzvali še Alpe Adria turizem (hotela Bohinj in Zlatorog), Hotel jezero, Hotel Kristal, Hotel Tripič, Hostel pod Voglom, Turistično društvo Bohinj (zasebne sobe in apartmaji), Penzion Gašperin, Residence Triglav, Apartmaji Zdovc in Apartmaji Alpik.

Vsi omenjeni so za Zeleni vikend namenili od 10 do 15 odstotkov svojih zmogljivosti za brezplačno prenočitev z zajtrkom za vse udeležence, ki so sodelovali v čistilni akciji, najprej krajši čas v okolici namestitvenih objektov in pozneje bolj zahtevno (a ne prezahtevno!) okoli Bohinjskega jezera in na obrežju potoka Belice (Belce). Ker je bila že teden prej akcija čiščenja odpadkov v občini Bohinj zelo uspešna (sodelovalo je kar 1100 prostovoljcev, ki so nabrali za 100 m³ odpadkov), se je tokrat ena skupina udeležencev spopadla predvsem s kupi lesenih naplavin, ki jih hudourniki prinesejo v jezero in jih to nato odvrže na svoje plaže. In tega je bilo minulo zimo veliko. Druga skupina pa je očistila bregove Belice do izliva v Savo Bohinjko. Tu je bilo še vedno veliko umazanije, od plastenk, pločevink, neprimerno odvrženega gradbenega materiala do ostankov PVC-vrečk na grmovju ob potoku in napol zakopanih odsluženih PVC-ovitkov bal za krmo govedi, o čemer bodo morali katero reči tudi odgovorni v občini skupaj z okoliškimi kmetovalci. Kar je očesu (na cesti) skrito, še ni ekološko!

Po opravljenem delu so se vsi sodelujoči lahko okrepčali na posebej zanje pripravljenem pikniku, kamor jih je pripeljala turistična ladjica, skupaj z razlago nekaterih posebnosti Bohinjskega jezera in njegove okolice. Zvečer so se gostje lahko sprostili še na plesni zabavi. Nedelja je bila priložnost za počitek in za krajše ali daljše izlete v okolici jezera. Iz medsebojnih pogovorov tudi doslej popolnih neznancev je bilo slišati: tudi prihodnje leto pridemo! Torej, organizatorji so zadeli v polno.

A udeležba na Zelenem vikendu v Bohinju ni bila brezpogojna. Udeleženci so poleg pravočasne prijave do zapolnitve ponujenih zmogljivosti morali zadostiti še eni hvalevredni zahtevi organizatorjev: v Bohinjsko Bistrico so se morali pripeljati (tako iz smeri Ljubljana kot iz smeri Nova Gorica) z vlakom Slovenskih železnic, kar je dokazovala potrjena vozovnica, na Slovenskih železnicah pa so jim za ta namen priznali tudi 50-odstotni popust. Pozneje so jih na dogovorjena mesta brezplačno prevažali okolju prijaznejši avtobusi Alpetourja. Urnik je bil »lekarniško« natančen, za kar zaslužijo organizatorji in izvajalci programa vso pohvalo.

Sporočilo Zelenega vikenda v Bohinju je tako dovolj zgovorno. Njihov namen ni zgolj čistilna akcija, temveč varovanje in ohranjanje okolja ter naravne in kulturne dediščine skozi vse leto. Čeprav želijo razvijati ekonomsko uspešen turizem, je prihod prevelikega števila osebnih vozil z vsemi njihovimi izpusti na območje, ki je pod režimom Natura 2000 in z dvema tretjinama leži v Triglavskem narodnem parku, že zdaj preveč obremenjujoč. Prav zato si prizadevajo svoje goste prepričati, da lahko do njih tudi cenovno ugodneje pridejo z uporabo javnih prevoznih sredstev. Njihov dolgoročni cilj je namreč postati in ostati zelena turistična destinacija.

Zato ne preseneča, da s podobno akcijo nadaljujejo tudi 15. in 16. maja na Pokljuki – torej Zeleni vikend na Pokljuki. Pogoj je prav tako prihod z vlakom Slovenskih železnic do Bohinjske Bistrice, od koder bodo udeležence na Pokljuko odpeljali Alpetourjevi avtobusi. (ku)