V tokratni številki ponujamo nasvete za pravilno mešanje betona in obdelovanje betonske mešanice, napotke za pravilno zaključno obdelavo, razlagamo, kaj so cementi, agregati in vodocementni faktor, svetujemo glede betoniranja v hladnejših mesecih in opozarjamo na varnost pri delu.

Namig za mešanje betona

Da preprečimo kasnejše sprijemanje cementa v grudice, v mešalcu najprej zmešamo vso potrebno vodo s 3 do 4 lopatami agregata. Nato dodamo cement in mešamo tako dolgo, da grudice cementa izginejo.

Dodajamo agregat, dokler beton ne doseže želene konsistence. Mešanje betona: približno 3 minute, dokler ni beton optimalno premešan. Po možnosti naj se optimalna zmes doseže, ko je os mešalca v vodoravnem položaju.

Beton je treba vgraditi v eni uri, poleti se ta čas skrajša za polovico – na pol ure. Pri vgradnji betona se je treba izogibati stresanju betona z višine nad 1 metrom.

Beton, vgrajen v opaž, zgostimo z vibriranjem ali tlačenjem, da zmanjšamo delež zračnih por. Za olajšanje procesa betoniranja betonska mešanica ne sme biti preveč gosta ali preveč redka, mešanica naj bo kompaktna. Takšna konsistenca se označuje kot S3 ali S4 ali po SIST EN 12350-2.

Napotki za pravilno zaključno obdelavo

Prve tri do sedem dni po betoniranju je treba beton zaščititi pred prezgodnjo izsušitvijo in obremenitvijo, in sicer s prekritjem z gradbeno folijo ali škropljenjem z vodo, s posebnim sredstvom za zaključno obdelavo ali tako, da beton pokrijemo in ga pustimo dalj časa vgrajenega v opažu.

Če beton z izsušitvijo prehitro izgubi vlažnost zaradi toplote, sončnega sevanja in vetra, postane krhek in lahko nastanejo razpoke.

Cement

Cement je hidravlično vezivo. Če ga zmešate z vodo, otrdi (tako na zraku kot tudi v vodi), te trdnosti pa nikoli več ne izgubi. Za posamezne projekte svetujemo uporabo ustreznega tipa cementa.

Agregat

Največji del betonske mešanice predstavlja agregat. Za normalni beton se uporablja pesek, prod ali gramoz iz naravnih nahajališč. Bodite pozorni, da agregati ne vsebujejo glinenih in humusnih primesi ali ostankov rastlin.

Vodocementni faktor

Lastnosti betona so v veliki meri določene z masnim razmerjem vode s cementom (vodocementni ali v/c – faktor): v/c faktor je bistven kazalnik za vse lastnosti strjenega betona. Načeloma velja: večji ko je v/c faktor, več je dodane vode, kasneje bo beton otrdel in manj odporen bo.

Betoniranje pozimi

Pri nizkih temperaturah se beton strdi počasneje, pri 0 °C pa komaj še. Če svež beton zamrzne, se tvorijo ledene linije, ki uničijo strukturo. Pri betoniranju pod 5 °C je zato treba izvesti posebne ukrepe:

• količino cementa moramo povečati za najmanj 10 odstotkov, da dosežemo manjši v/c faktor, in uporabiti cemente višje kakovosti (npr. črni® iz Lafargea), ker se ti hitreje strdijo in razvijejo več toplote;
• uporabiti moramo toplo vodo do temperature maksimalno 60 °C;
• uporabiti moramo agregate, ki niso zamrznjeni;
• beton, vgrajen v opaž, je treba ohraniti pri temperaturi najmanj 5 °C, in sicer z uporabo toplotne izolacije. Pri temperaturah pod –5 °C betoniranje odsvetujemo.

Za naročilo brošure o pravilnem betoniranju pošljite svoj naslov na info@lafarge.si.