Po vaših predlogih sklepam, da imate težave pri videnju bistva, ampak v najbolj optimalni rešitvi je vsa umetnost ravno v uspešno zasnovanem interierju, kajne?

V predsobi ni kakšnih posebnih in zapletenih rešitev, v prvi vrsti predlagam vgradno omaro do stropa in nato še klop. Na vašem mestu bi sedanja harmonika vrata nadomestila z navadnimi, kajti harmonika vrata so bolj umestna za pregrade v sekundarnih prostorih, kot so shrambe, omare, kleti in podobno. V glavni bivalni prostor pa sodijo konkretna vrata, če jih že imate. Prav ste naredili, ko ste sobo povečali z razširitvijo bivalnega prostora na balkon. Zdaj nam ostaja problem dveh ostankov nosilnega zidu, ki kar bistveno segata v prostor. Težimo po celovitosti in uniformnosti, zato predlagam, da vsaj na eni strani del tega zidu odstranite (za 50, 60 cm), ustrezno nosilnost pa boste nadomestili z dodatkom jeklenega nosilca. Sicer pa predlagam, da pred posegom za nasvet povprašate statika. Seveda bi bilo najbolje odstraniti del stene na obeh straneh. Tako se prostor vizualno bolj razširi in je vsekakor bolj uporaben.

Takoj na desno sem locirala jedilnico, prostor bo veliko bolje izkoriščen z umestitvijo klopi na eni strani. Na levo sem umestila kuhinjo, ki pa naj bo kar se da kompaktna, torej ne v ravni liniji, kot ste si jo zamislili vi, temveč v obliki črke U. V levem kotu imate kombinacijo hladilnik, pomivalni stroj, pečica, na drugi strani pa kuhalno ploščo in pod njo še elemente. Za to potezo sem se odločila, ker sem potrebovala več prostora za omarice v dnevni sobi. Verjamem, da je to popolnoma drugačna rešitev od vašega predloga. V nadaljevanju je ob tej steni umeščena nižja omarica za TV in nato še računalniška mizica. Dejstvo, da sta med seboj ločeni s steno, ni moteče. Ko boste ta del zidu pobarvali enako kot ozadno steno, bo praktično neopazna.

Da bi lahko ta ostanek zidu »izgubili« tudi v drugem delu, predlagam, da se zofa pomakne nekoliko v ospredje. V globini 30 cm se do vrha pozidajo odprte police iz siporeksa, do višine naslona v spodnjem delu pa je stena zaprta. V predelu jedilnice je ožji del obrnjen proti mizi in služi kot vgradna vitrina za hrambo kozarcev, v spodnjem delu s predali. Te police se nadaljujejo v drugem (balkonskem) delu, kot tudi zofa, ki v tem delu zaobjame steno. S tako obdelavo sobe boste sicer izgubili 30 cm po širini sobe, kar pa ni problematično, ker boste pridobili knjižne police in zakrili zelo moteč zid. Pridobili pa boste še en sedežni kot in s tem bo prostor kar najbolj funkcionalno in estetsko izpolnjen.

Darja Hughes, dipl. design. inter., Rick H. Hughes, u. d. i. a.