Včasih se nam zdi, da o barvanju vemo že vse, ko pa vzamemo čopič v roke, se nam začno v trenutku zastavljati številna vprašanja. Kako bi bilo boljše, kako bi bilo lepše, kakšno barvo bi izbrali, da bi dosegli najboljše rezultate. Nasvet je povsem preprost: izberite materialu primerno namensko barvo, strogo upoštevajte navodila proizvajalcev in barvajte v primernih pogoji za delo. Avtomobilov ne barvajo v komorah samo zaradi tega, da ne onesnažujejo okolja, ampak predvsem zato, da dosežejo najbolj idealne rezultate v optimalnih pogojih, in tudi to je treba upoštevati.

Beljenje

Temeljno pri vsakem barvanju je uporaba primerne podlage – temeljne barve ali posebne emulzije. Zidarsko beljenje je pravzaprav prvo beljenje novoometanih površin. To je premaz z redkim materialom, ki se globoko vpije v podlago, s čimer dosežemo utrditev slabo vezanih delcev v novem ometu. Nekdaj, ko so zidarsko belili le z apnom, so prvo beljenje opravili z zelo redkim apnenim premazom, danes pa malarji uporabljajo različne impregnacijske premaze, in tega se je treba držati pri vseh podlagah. Sodobni način prvega beljenja tako obsega številne postopke.

Apnena klasika

Kljub vsemu pa marsikdo še vedno prisega na barvanje z apnenimi beleži, predvsem, kot radi pravijo, zaradi biološko neoporečnega materiala. Poudariti moramo, da tudi druge barve dihajo, predvsem pa so vse notranje barve brez morebitnih primesi, ki bi lahko škodovale zdravju. Vseeno pa poglejmo, morda bolj kot zanimivost, klasično apneno zidarsko beljenje. Ometano steno najprej premažemo z zelo redkim apnenim mlekom (emulzija). Pogosta napaka, ki jo naredijo nekateri mojstri, je, da uporabijo pregosto apneno barvo, posledica pa je slabša oprijemljivost. Apneno barvo oziroma mleko, kot mu pravimo, lahko pripravite iz industrijsko pripravljenega apnenega testa, boljše pa je fino presejano in čim starejše gašeno apno. Različne napake v steni lahko sanirate z zmesjo mavca in apnenega mleka ali tako imenovanim mavčnim zamazom, pri večjih napakah na primer pri vogalih pa dodajte še malo mivke. Temu sledi večkratno nanašanje apnene barve s čopičem, in to v različnih smereh. Po končanem beljenju za poenotenje videza nanesite še dodatni obrizg z apnenim mlekom. To najlažje storite z navadno brizgalko za vrt ali vinograde.

Barvanje lesa

Zapisali smo, da zahteva vsaka podlaga posebno barvo, in to je še kako pomembno prav pri lesu. Tako kot pri barvanju vseh drugih površin upoštevajte nekatere zakonitosti. Predvsem mora biti les res suh. Tako kot smo omenili, da je pri prvem barvanju sten potreben najprej impregnacijski premaz, je podobno tudi pri barvanju lesenih predmetov. Stavbno pohištvo običajno zaščitijo že proizvajalci, če pa delo v celoti opravljamo sami, moramo les najprej zaščititi z impregnacijskim premazom. V teh premazih so insekticidi in fungicidi, ki zaščitijo les pred različnimi škodljivci. Vsak les je treba zaščititi, vendar pa notranjih prostorov ne smemo obremenjevati s premazi, ki vsebujejo biocide. Najboljše rezultate dosežemo s postopnim nanašanjem različnih slojev. Osnovni premaz prodre globoko v les, s kasnejšimi premazi pa ustvarjamo na površini zapore, ki so različne glede na tip barve.

Senca za mojstra

Omenili smo pogoje dela, ki so pomembni pri vseh vrstah barvanja in z vsemi barvami, še posebej pri barvanju lesa. Priporočamo vam, da barvate pri temperaturi, višji od 10 stopinj Celzija, pa tudi vlaga ne sme biti prevelika. Na soncu se bo barva prehitro sušila in lahko postane mehurjasta (barva zavre). Idealni pogoji so torej pri temperaturi od 15 do 25 stopinj v senci in z maksimalno vlago do 75 odstotkov. Zjutraj so leseni predmeti še hladni (predmeti se kasneje segrejejo, tako kot zrak, posledica je lahko rosenje lesa in slab oprijem barve), prav tako pa odsvetujemo barvanje v večernih urah, spet zaradi vlage, ki bo padla na barvo.

Barvanje je v bistvu zelo preprosto. Posvetujte se s prodajalcem, pozorno preberite navodilo za uporabo in ga tudi upoštevajte, kot tudi osnovne zahteve za vremenske pogoje dela. Prav tako lahko dobite strokovne nasvete pri različnih proizvajalcih, na njihovih spletnih straneh ali v klicnih centrih. Skratka. Barvanje je enostavno, le pravila uporabe in navodila upoštevajte ...