Naj najprej razrešimo dilemo slovenskih brunaric. Slovenske tako imenovane brunarice imajo zunanjo steno praviloma izdelano iz polovičnih brun, na notranjem delu pa je dodana izolacija in potem lesna obloga, tako da to ni lesena hiša, čeprav ima zunanjo leseno fasado, ki je hkrati samonosilna. In zakaj se relativno redko gradijo prave brunarice, ki bi imele celotno steno iz brun brez izolacije, in to kljub temu, da imamo v Sloveniji veliko gozdov in vsaj trenutno tudi les ni tako nemogoče drag? Zaradi težavnejše gradnje. In tudi zato vam tokrat predstavljamo nov sistem gradnje brunaric, ki z uporabo posebnega stroja izjemno poceni gradnjo takih objektov. Potrebujete namreč le dovolj debelih brun smreke, stroj lahko pripeljete na parcelo, kjer boste gradili, in dober strojnik vam bo brez večjih težav postavil odlično brunarico iz polnih brun. Za kaj gre?

S strojem Mebor SB 420 (ali 450) je mogoče izdelati brunarico tudi v Sloveniji. Stroj poenostavlja in pospeši gradnjo prave brunarice. Lahko je nameščen na žagi ali pa je v mobilni izvedbi. V bistvu gre za veliko stružnico, ki hlod s prečno in vzdolžno frezo najprej postruži na želeno debelino. Nato z vzdolžno frezo vreže vzdolžni utor, ki omogoči naleganje enega bruna na drugo ter zagotovi dobro tesnjenje in zrakotesnost. Potem stroj na vsaki strani (avtomatsko) s prečno frezo izdela utora za kotno spajanje ter hkrati z dvema vrtalnima strojema izvrta še izvrtine za povezovanje brun (vertikalno). Končni izdelek je gladko bruno z vsemi potrebnimi utori, bruna pa nato samo še zložimo v brunarico. Sistem vodenja stroja je zelo enostaven in ne potrebuje računalniških prednastavitev kot na primer CMC-stroj, ampak ga lahko po krajšem usposabljanju upravlja praktično vsak malo bolj okreten strojnik. Predvsem vse skupaj poteka zelo hitro, morate pa ob gradnji računati na večjo količino lesnih odpadkov (ostružkov).

Sama gradnja je zaradi prilegajočih se brun zelo enostavna in hitra in dober tesarski mojster (ali celo sami) vam bo v nekaj dneh postavil res kvalitetno brunarico. Maksimalna dolžina brun je 9000 mm, največja debelina obdelovanca 600 mm, največja debelina bruna pa 420 mm oziroma najmanjša 150 mm. Povprečna debelina zunanje stene iz masivnega lesa mora biti približno 210 mm, da je izpolnjena zahtevana vrednost K-faktorja 0,60 W/m²K.