V letih od 2008 do 2010 je bilo v Sloveniji prijavljenih 274 napadov na ljudi. Kar 131 napadov so povzročili mešančki. Jasno je, da ne moremo kriviti psov in njihovih lastnikov. Problem tiči v vzgoji. Večina lastnikov želi svojega psa kar najbolje zdresirati, tako da bo kuža dobro prilagojen na okolje, v katerem živi.

Lastniki pasemskih vrst imajo lažje delo, saj so karakteristike posameznih pasem jasne in se na njih lažje pripravijo. Če ne poznamo izvora svojega ljubljenčka, pa tavamo v temi, saj lahko kuža daje vtis, da je prijazen do ljudi in drugih psov, kasneje pa se ob določenih situacijah izkaže, da je na jih izredno občutljiv in lahko pride do težav. Kako jih lahko preprečimo?

Na živalski kliniki na Inštitutu za DNK analize z uporabo posebnih DNK-markerjev, ki jih povezujemo z različnimi pasmami, lahko ugotovijo in določijo pasme, ki so v preteklosti prispevale k oblikovanju DNK domačega ljubljenčka. Rezultat tovrstnega DNK-testa so deleži posameznih pasem, iz katerih se je razvil vaš pes. Rezultatom testov priložijo tudi kratek opis posamezne pasme in povzetek zdravstvenega stanja, ki je značilen zanjo.

Poznavanje sestave DNK vašega psa vam pomaga razumeti njegove vedenjske in zdravstvene predispozicije. Prav tako rezultati pomagajo lastnikom pravilno skrbeti za svojega psa, saj ima vsaka pasma različne potrebe, kar zadeva hrano, rekreacijo in druženje. Rezultati so uporabni tudi pri načrtovanju pasje diete, saj so raziskave pokazale, da zahteve po hranilih med pasmami variirajo. Hkrati so rezultati testa pasme v pomoč tudi veterinarjem: za lažje postavljanje diagnoz pri obolenjih in določanju redkih zdravstvenih problemov.

Dodatne informacije o DNK-analizi za pse, mačke, konje in ptiče dobite na spletni strani www.klinikadnk.com/si/648/storitve/dnk-testi-za-pse.html.