Če so v družini otroci, morajo biti mize, odlagalne površine in sedeži iz dovolj vzdržljivih materialov, medtem ko se za občutljivejšo klasiko iz žlahtnih materialov, ki so bolj občutljivi za poškodbe, verjetno ne bomo odločili.

Kombinacija lesa, stekla in kovine

V majhno jedilnico ne moremo stlačili veliko pohištva, saj bi bila videti natrpana in temna. Miza in nizke omarice za shranjevanje krožnikov zadoščajo, saj je do kuhinje običajno le nekaj korakov. V večjem prostoru si lahko privoščimo več opreme, kot so kredenca, omare za posodo ali živila in morda celo samostoječ hladilnik v retro slogu. Primerno je razgibano pohištvo iz odpornejših ter za vzdrževanje lahkih materialov, za katerega ni nujno, da se ujema z opremo kuhinje ali dnevne sobe, je pa pomembno, da so povezani prostori barvno usklajeni. Ne pozabimo na pravilno osvetlitev prostora, s katero lahko ustvarimo želeno vzdušje.

Tako kot pri dnevnih sobah se tudi v jedilnicah uporabljajo naravni materiali: les, steklo in kovina, ki se lepo dopolnjujejo. Osrednja točka in najpomembnejši element jedilnice je jedilna miza iz naravnega lesa, ki ne sme biti premajhna, tako da lahko ob njej obeduje vsa družina in tudi kak gost. Ali boste izbrali okroglo ali oglato, je stvar okusa, vendar mora biti za prvo prostor dovolj velik, da dopušča neovirano gibanje okoli mize. Stoli naj bodo udobni, oblazinjeni z blagom v živahnih barvah. Miza in stoli se lahko slogovno razlikujejo od siceršnjega pohištva, s čimer ustvarimo zanimiv kontrast. Tradicionalno se vrača na velika vrata, zato so zaželene kombinacije starega z novim, recimo babičine starinske meščanske kredence s sodobno jedilno mizo.

Vedno aktualno stilno pohištvo

Kadar je jedilnica samostojna soba, ki jo uporabljamo za posebne priložnosti, si lahko v slogu starih časov omislimo stilno ali klasično pohištvo iz žlahtnega masivnega lesa, kot so oreh, češnja in mahagonij. »Moderno pohištvo lahko z menjavo trenda že v nekaj letih postane oblikovalsko zastarelo,« nam je povedal Benjamin Mirt, vodja marketinga v podjetju Stilles, ki se je specializiralo za razvoj in izdelavo stilnega pohištva, »klasika pa je vedno aktualna. Predvsem v zadnjih nekaj letih smo opazili, da kupci srednjih let mešajo sodobni slog s klasičnimi dodatki. Nekateri ostanejo le pri kakšnem kosu klasičnega pohištva, pri mnogih pa klasika, ko kupujejo nove pohištvene kose, sčasoma prevlada.«
Tkanine za oblazinjeno pohištvo so v stilnih jedilnicah prilagojene obdobju, ki ga predstavljajo. Vedno so zaželeni klasični vzorci v baročnem ali bidermajerskem slogu, tisti, ki si v svojem bivalnem okolju želijo prefinjene kombinacije stilnega in sodobnega, pa lahko za stole ali počivalnik izberejo tkanine v letos tako modernih živih barvah. Živahne barvne tone (vijolična, rumena, rdeča, oranžna) dopolnjujejo zemeljske barve in barva zlata, ki se skladajo z živili na jedilni mizi in dajejo vtis povezanosti z naravo. Tako v klasično kot v sodobno jedilnico se vračajo tapete, ki so tokrat tudi na stropu. Velik poudarek je na preprogah, ki so lahko večplastne, ena na drugi, ter na dekoraciji, kot so vzorčasti pogrinjki s svetlimi krožniki.

Tako kot pri opremljanju drugih prostorov v stanovanju tudi za jedilnico velja, da so modni trendi samo smernice, ki se jih lahko držimo ali pa jih v želji po individualnosti namenoma kršimo. Edino pravilo je, da se barve in materiali dopolnjujejo, vse drugo pa je prepuščeno zgolj naši domišljiji.