Preostane nam le, da opustimo misel na omaro ali pa mirno razmislimo o drugih možnostih, ki se nam ponujajo za rešitev težave. Katere so sploh situacije, ob katerih lahko pride do opisanega neuspešnega iskanja že izdelanega pohištva? Primer so prostori, v katerih je strop nižji od standardnih. Taka so lahko adaptirana stanovanja, kjer iz visokega prostora z izdelavo galerije prostor po višini prepolovijo in pridobijo novo površino. Problem postane le višina tako dobljenih površin, ki je pogosto nižja od standardne. Za tak prostor lahko izberemo samo nizko pohištvo, težave pa imamo, če želimo imeti omaro do stropa.

Podobno težavo srečamo v prostorih, ki so višji od standardnih. Tja sicer lahko postavimo tudi višje omare, a vedno ostane nad njimi prazen prostor, ki prazno zeva in kar vabi prah, da se pridno nabira na omari. Posebno poglavje so ozki prostori, za katere še posebno težko najdemo omaro ustreznih dimenzij. Po navadi se moramo zadovoljiti s polovičnimi rešitvami, ki pa estetsko niso vedno najustreznejše.

Sam svoj mizar

Kaj nam torej preostane v iskanju rešitve za omenjene in še nešteto drugih podobnih situacij? Ena možnih rešitev je, da se lotimo izdelave omar kar sami. Seveda je to rešitev, ki zahteva nekaj spretnosti, še več pa orodja. Zaradi ene omare se nam prav gotovo ne splača vlagati v strojčke in orodje, ki nam bodo v pomoč pri reševanju zagat z omarami. Pomembno je tudi, da imate nekaj smisla, predvsem pa veliko veselja za taka opravila.
 
Vsem nam, ki nimamo smisla za ročna dela, pa preostane le to, da poiščemo nekoga, ki nam bo izdelal omare po meri. Mizarjev, ki se ukvarjajo s to dejavnostjo, je seveda dovolj, tako da omara ne bi smela predstavljati večje težave. Obstaja pa še prav posebna rešitev, ki je vredna temeljitega razmisleka. To so vgradne omare z drsnimi vrati, izdelane po meri in okusu naročnika.

Po meri, potrebah, željah...

Vgradne omare z drsnimi vrati imajo nekaj prednosti pred klasičnimi omarami. Glavne prednosti so: izdelava omare natančno po meri, omara brez hrbtišča, kar omogoča lažje čiščenje in boljši pretok zraka, izbrani materiali in barve, prilagojeni preostali opremi stanovanja, drsna vrata, ki ne zavzemajo prostora z odpiranjem, razpored polic, predalov, obešal… po potrebah in izboru naročnika in še in še. Predvsem je pomembno, da omogočajo rešitev tudi za najnenavadnejše situacije.