Majhne rane se poleti hitreje zacelijo kot pozimi, za večje posege pa je boljše počakati na zimsko rez. Ko že imamo škarje v roki, lahko obrežemo tudi že vse zgodaj pomladi cvetoče grmovnice, prav tako žive meje. Večina živih mej najhitreje raste maja in junija, zato je treba oblikovane žive meje obrezati konec junija. V poletnih mesecih bodo zrasli samo še kratki poganjki in tako se bo oblika žive meje ohranila do naslednjega leta. Zdaj je tudi čas za oblikovanje živih mej iz kaline, pušpana, gloga, drena in ameriškega kleka. Redno odstranjujemo odcvetele cvetove, v vročih dneh pa je treba rastlinam zagotoviti zadostno količino vlage.

V vrtovih, kjer so temperature že omogočile cvetenje vrtnic, odstranimo ovenele cvetove, pognojimo rastline, s škarjami odstranimo tudi vse divjake. Če po cvetenju ne opravimo obrezovanja, se veliko moči porabi za razvoj plodov in semen, zato rastlina naslednje leto manj cveti. Le če je potrebno, škropimo proti pepelasti plesni, črni listni pegavosti in šipkovi rji. Še vedno je čas, da na cvetne gredice posadimo trajnice, k visokim trajnicam pa že lahko postavimo oporo, ker se cvetna stebla ob nevihtah rada zlomijo. Trajnice je dobro čez poletje vsak dan orositi, vsaj enkrat na teden pa jih je treba tudi zaliti.

Delo nas čaka tudi v hiši oziroma stanovanju. Sobnim rastlinam je treba dodati gnojilo za sobne rastline, ki ga raztopimo v vodi za zalivanje. Pri višjih temperaturah potrebujejo tudi sobne rastline več vode. Sobno azalejo smemo po cvetenju odrezati za polovico in jo nato postavimo na sončno mesto na vrtu. Amarilis, tudi če je že odcvetel, redno zalivamo. Po cvetenju se tudi sobna rastlina, kot je denimo kačnik, bliža mirovanju, zato jo manj zalivamo. Sukulente (sočnice) dosežejo spomladi svoje mirno obdobje. Zalivamo jih le toliko, da bo zemlja ostala suha in zrahljana.