Nič ni tako tragičnega, kot ste napisali. Jedilnica je res ozka, a vsekakor rešljiva. Najprej bo treba zapreti vrata s stopnišča, tako da bo vhod v jedilnico samo skozi ena vrata, skozi sedanjo dnevno sobo. Preveč vhodnih poti namreč zmanjša funkcionalnost prostora. Nato vam predlagam, da nekoliko popravite oziroma spremenite vhod v kuhinjo, in sicer tako, da boste pridobili na levi strani vsaj 20 centimetrov stene, na desni pa je odstranite toliko, da bo preostanek zidu meril 65 centimetrov. To pomeni, da bo leva stena merila 145 centimetrov, vmesna odprtina – prehod v kuhinjo pa bo še vedno merila 90 centimetrov, kar je popolnoma dovolj.

Na levi strani boste ob steni vgradili klop in nato mizo širine 80 centimetrov. Ob tej mizi lahko sedi vsaj osem ljudi. Na desni strani imate nato dovolj prostora za prehod. Okrogla miza res ni primerna za ta prostor, žal ima vaš mož prav.

Dnevna soba je potem nekako sama po sebi umevna; precej je prostora za večjo kotno zofo in na drugi strani omarice za TV, v kotu pa morda za še kakšen večji fotelj za branje in obvezno svetlobno telo, ki bo temu delu dalo več vsebine. Ob levi steni pri vratih predlagam visoko vgradno omarico, ki bo razdeljena na dva dela. V prvem delu jo uporabite za hrambo knjig, v drugem pa naj bo uporabljena kot steklena vitrina za kozarce in podobno. Zaradi velikosti in ravnotežja sobe je namreč zaželeno, da jo zapolnite z nekoliko več kosi pohištva, pa tudi glede uporabnosti menim, da je tako bolje.

Darja Hughes, dipl. design. inter.