Trend gre v to smer, da je kuhinja odprt ter z jedilnico in dnevno sobo slogovno usklajen prostor, zaradi česar ima vse več kuhinj otok ali polotok. V takem »podaljšku« kuhinje so lahko kuhališče, pomivalni del ali pa samo delovne površine, odvisno od električnih in vodnih priključkov. V skladu z najnovejšimi oblikovalskimi smernicami, ki narekujejo kombinacijo novega s starim, je lahko kuhinjski otok v starinskem slogu, izdelan iz starih omaric ali miz. Skratka osrednja točka prostora, ki pritegne pogled.

Naravni les, kombiniran z visokim sijajem

»Ni več pustih barv, nove kuhinje so živahne in barvite v močni rumeni, rdeči, olivno zeleni, barvi kapučina in črno-beli kot klasiki,« nam je pojasnila Januša Verdeu, vodja marketinga v Gorenju Notranja oprema, kjer izdelujejo kuhinje Gorenje in Marles. »Največ kupcev se še vedno odloči za preizkušene osnovne barve, del pa jih izbere bolj divje barve in kombinacije. Zdi se mi, da si ljudje sploh v zadnjem času želijo več barv.« Če je kuhinja naravne barve, poskrbijo za zaželene barvne poudarke barvite stene, ploščice, okrasni predmeti in gospodinjski aparati v živahnih barvah, ki počasi izrivajo še vedno priljubljeno nerjaveče jeklo.

kuhinja_marles2.jpg

»Cenjena sta česana domača smreka in hrast, lužena v beli ali grafitni barvi, od eksotičnega lesa pa zebrano in kosos,« dodaja Januša Verdeu. »Najbolj očitna je vrnitev furnirja in masivnega lesa, večinoma obdelanega čim bolj naravno, v mat površinah,« nam je nove trende z milanskega sejma pohištva razložila oblikovalka v Svei Irena Kajnč. »Še vedno prevladuje barva oreha, vendar se vrača svetel les, skoraj praviloma kombiniran z visokosijajnimi površinami v vseh odtenkih bele barve, slonokoščeni, v svetlo sivi ali barvi bele kave. Veliko je tudi črne barve in zelo aktualne zamolklo vijolične. Delovni pulti so iz visokokakovostnega melapana, kerrocka, naravnega in kompozitnega kamna, masivnega lesa in vse pogosteje iz kaljenega stekla.«

Okolju prijazna kuhinja brez napora

Naravno in okolju prijazno je danes vodilna zapoved. Tudi z majhnimi spremembami naredimo kuhinjsko okolje bolj »zeleno«. Uporabite lahko poceni reciklirane ali naravne materiale, kot sta reciklirano steklo za vrata omaric ali bambus brez formaldehida za delovne površine in tla. Ekološko boste zelo v trendu, če si omislite vgrajeni center za recikliranje odpadkov ali kompost za odpadno hrano, medtem ko je ločevanje odpadkov danes že stalnica vseh okoljsko ozaveščenih gospodinj in gospodinjcev. Osnovna zamisel je narediti kuhinjo okolju prijazno brez posebnega napora, tako da biti ekološko ozaveščen ne pomeni biti žrtev, temveč je to del našega vsakdanjega življenja.

kuhinja_svea.jpg

Nove kuhinje so opremljene z najsodobnejšimi tehnološkimi rešitvami, ki poskrbijo za lažje delo in hkrati užitek. Tehnologija naredi kuhinjo za prostor, ki je tako funkcionalno kot družabno središče doma, bolj uporabno in nenazadnje zabavno. Futuristično oblikovane in dovršene nape ter najsodobnejša elektronska kuhališča si podajajo roko s ploskimi televizorji in računalniško nadzorovanimi sistemi za zabavo. V kuhinje prodirajo industrijski gospodinjski aparati, kot so profesionalni štedilniki in hladilniki z več nastavitvami hlajenja in vlažnosti, ki živila ohranijo dalj časa sveža. Navdušujoč trend za vse tiste ljubiteljske kuharje, ki se radi zgledujejo po zvezdniških televizijskih kuharjih ter ljubezen do kulinarike v praksi združujejo s sodobnimi načeli priprave hrane.