Kako začeti?

Popoln načrt vsebuje odgovore na nekaj vprašanj. Koliko ljudem bo kopalnica namenjena? Kdo jo bo uporabljal in tako dalje. Družinska kopalnica nujno potrebuje večjo in funkcionalno omaro, namenjeno shranjevanju, zaposleni par pa mora imeti dvojni umivalnik in ogledala.

Lahko starost in mobilnost vplivata na videz kopalnice? Splača se razmisliti o vaših potrebah v prihodnosti. Če načrtujete otroke, je dobro imeti kopalno kad; če gre za starejšo osebo, pa bo boljši neoviran in lahek dostop do kabine za prhanje.

Če je kopalnica manjših dimenzij, se odločite za postavitev kabine za prhanje in razmislite o možnih razširitvah prostora. Če je sosednji prostor prost, vanj preselite stranišče. Tako boste imeli več prostora za razvajanje.

Postavitev

Upoštevanje vsakodnevnih ritualov v kopalnici vam bo pomagalo pri boljšem načrtovanju postavitve. Narišite tloris in vanj vključite prostor za skladiščenje ter sistem razsvetljave in predelne stene, ki bodo morda izboljšale videz prostora. Razmislite, kaj potrebujete. Prostor za britje, na primer, potrebuje ogledalo, umivalnik prostor za shranjevanje, ki je na dosegu roke in vtičnico. Tudi kotiček za ličenje in sušenje las potrebuje podobne priključke; pomembno je, da načrtujete vnaprej.

Osvetljava

Uporabite luči, ki ustvarijo različna razpoloženja. Ključ leži v večjem številu luči z nizko napetostnimi sijalkami, ki naj bodo nameščene vsaka v svoj tokokrog, imajo pa naj tudi svoja stikala. Da se izognete sencam, naj bosta nad ogledalom nameščeni vsaj dve luči. Halogenske ali fluorescentne sijalke, ki dajejo toplo svetlobo, naj bodo nad ogledalom vsaj meter narazen. Tako bo koža obraza v ogledalu videti bolj osvetljena.

Ventilacija

Skrivnostna sestavina najlepših kopalnic je veliko okno, ki poskrbi za naravno prezračevanje in oskrbo s svetlobo. To naj bo najmanj deset centimetrov nad tlemi, opremite pa ga z žaluzijo. Če okna ne morete vgraditi, namestite prezračevalnik. Ta naj bo dovolj močan, da bo v eni uri desetkrat premešal vsak kubični meter zraka v prostoru.

Kanček prestiža

Mehke in naravne površine materialov - najboljše za čiščenje so matirane - ter lepa in funkcionalna omarica za shranjevanje potrebščin, bodo zaokrožile lepoto vaše kopalnice.

Zapomnite si, da je vse v drobnih detajlih. Pet zvezdic lahko dosežete že z nekaj svečkami ob robu kopalne kadi ter z mehkimi in svežimi brisačami. Dodate lahko lepo starinsko ogledalo in svečnik ali pa morda radio in zvočnike. Pomembno je le, da razmislite, kako bi vam bilo lahko še lepše in bolj udobno.