Pravokotna miza

Pravokotni tip mize je eden izmed najpogostejših in tudi najprimernejših, saj večina jedilnih prostorov posnema obliko pravokotnika. Takšna miza je prostorna in za njo udobno sedijo štirje ljudje in več. Ob številčnejši družbi jo lahko tudi podaljšate, če model to dopušča. Miza naj bo široka med 94 in 106 centimetrov, vendar ne manj kot 94 centimetrov, sicer boste težko namestili stole na obe strani, premalo prostora pa bo tudi za hrano.

Kvadratna miza

Jedilnica kvadratnega videza bo še lepša s kvadratno mizo. Takšna miza je prav tako dobra rešitev, če za njo ponavadi obeduje le manjše število ljudi, na primer dva ali trije. Ti bi se lahko za večjo počutili neprijetno in odtujeno. Takšna, ki jo lahko podaljšate, pa vam bo prav prišla v večji družbi. Za še posebej velike gostije lahko skupaj sestavite dve mizi.

Okrogla miza

Druga možnost za prostor manjših dimenzij je okrogla miza, ki je tudi idealna oblika za manjša druženja. Vsi gostje se lahko vidijo iz oči v oči, zato je takšno srečanje prijetnejše. Okrogla oblika pa je neprimerna za večje družbe, saj bi to pomenilo, da morajo gostje vpiti, da bi se sploh lahko slišali. Prav tako pa so le maloštevilne sobe dovolj velike, da bi vanje sodile okrogle mize večjih mer. Če bi kljub temu, da imate od časa do časa na obisku večje število gostov, radi izbrali okrogel tip mize, se odločite za različico z dodatno jedilno ploskvijo, ki mizo podaljša.

Ovalna miza

Ovalna miza ima podobne značilnosti kot pravokotna, vendar se na videz zdi, da posneti robovi zavzamejo manj prostora. Svetujemo postavitev v pravokotnih prostorih manjših dimenzij.