Vlomilci ne delujejo le ponoči, temveč imajo radi tudi čas med 10. uro in 13. uro, še posebno v večstanovanjskih objektih, kjer naj bi bila, kot predvidevajo, večina ljudi na delovnih mestih. V enostanovanjske hiše vlomilci rajši vlamljajo okrog 21. ure in 5. ure zjutraj.

Šibka točka hiš so okna, zlasti tista, ki so odprta na nagib, in so zato lahek plen vlomilcev. Težave pa jim ne predstavljajo niti spuščeni roloji. Če drugače ne more vlomiti, tat razbije šipo in vstopi na malce »glasnejši« način. Prav tako zunaj ne puščajte ključev in jih ne spravljajte na skrita mesta. Če ste jih izgubili, takoj zamenjajte ključavnico. Če je vlomilec vstopil s ključem, vam zavarovalnica ne bo pokrila stroškov vloma.

Vrat in oken ne morete popolnoma zaščititi pred vlomilci, je pa res, da lopovi rajši vstopajo tam, kjer je varnost hiš nizka. Saj veste, priložnost dela tatu. Za zaščito stanovanj in hiš stopite v stik s strokovnjaki in se informirajte o mehanskih in elektronskih ukrepih. Potem pa pri arhitektih in proizvajalcih preverite, kakšne možnosti za učinkovito varnost hiše ponuja tržišče.