Osebe, ki živijo v stanovanjih z vidno plesnijo, so bolj izpostavljene nevarnostim za razvoj bolezni dihal. Če smo že alergični, pa je tveganje za povečanje simptomov še izrazitejše.

Na osnovi danes znanih podatkov ne moremo natančno določiti ravni nenevarne količine spor, še posebno, ker vemo, da so glivice v zraku vseprisotne. Iz povsem preventivnih razlogov se torej odločimo, da plesni v stanovanju ne bomo tolerirali. Količino vlage lahko preverimo s higrometrom, izboljšamo pa z dotokom suhega svežega zraka in prenovo stanovanja.

V zadnjem času so glivice vse pogosteje predmet ekoloških in medicinskih raziskav. Te se nanašajo predvsem na vse bolj pogosto pojavljanje plesni v notranjih prostorih in mogoča zdravstvena tveganja.

Zdravniki so prepoznali štiri glavne zdravstvene težave, ki so povezane s pojavom plesni in glivic v prostoru. Te lahko pri ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom povzročijo sistemske okužbe, alergijske težave, toksični učinek, kadar gre za povečano koncentracijo vdihavanja, in poškodbo sluznice.

Zdravljenje teh bolezni naj vedno vključuje tudi prenovo stanovanja oziroma izolacijo, primerno ogrevanje in prezračevanje prostorov.