Nizkofrekvenčna elektronska izmenična polja nastajajo kot posledica električnega naboja v napravah in vodih, ko so priključeni na električno energijo, ne glede na to, ali naprave delujejo. Zaskrbljujoče so predvsem visoke frekvence elektromagnetnih polj in valov. Ti služijo predvsem za prenos podatkov na višini od 100 do 300 gigahercev, kar pomeni, da je v eni sekundi 100 do 300 tresljajev in oscilacij. Električna magnetna polja se v tem procesu združujejo in tako nastajajo elektromagnetni valovi.

Delovanje elektrosmoga na ljudi

Znano je, da možgani in živčni sistem uravnavajo naše telo tako, da mu pošiljajo elektromagnetne signale manjše intenzivnosti. Domnevamo, da umetni in precej močnejši elektromagnetni valovi lahko vsaj delno vplivajo na zelo občutljive senzorje v človeškem telesu in jih morda celo uničijo.

Prav tako je dokazano, da visokofrekvenčna valovanja naprav, kot je na primer mobilni telefon, lahko segrejejo telo oziroma dele telesa, podobno kot to stori mikrovalovna pečica. Učinek takšnega delovanja ni odvisen le od višine frekvence in moči valovanja. Pomembno vlogo imajo tudi individualne lastnosti človeka, kot so na primer oblika telesa, višina in telesna zgradba.

Študije so potrdile, da ta valovanja vplivajo tako na osrednji živčni sistem kot tudi na miselne funkcije v našem telesu. Delno je ogrožen tudi imunski sistem. Še vedno pa ni povsem jasno, na kateri vrednostni meji sevanje ni škodljivo za ljudi.

Zaščita pred posledicami elektrosmoga

V mestu in pisarni se pred vplivi elektrosmoga ne moremo skriti: obkroženi smo z mobilnimi napravami, monitorji, računalniki in drugimi napravami. Pomembno je torej, da vsaj doma poskrbimo za »higieno«.

Električne naprave, kot so na primer televizor, radijska budilka in podobne naprave, ne bi smele biti v spalnici. Med spanjem se namreč obrambni mehanizem v telesu zmanjša in zato smo zelo občutljivi na vplive elektromagnetnih valovanj. Električne aparate je treba, ko jih ne uporabljamo, povsem izključiti.

Kritični so predvsem brezvrvični telefoni

Kritični so predvsem brezvrvični telefoni DECT. Strokovnjaki opozarjajo, da je delovanje teh naprav na telo zelo intenzivno in je na razdalji treh metrov močnejše, kot je moč valovanja oddajnikov mobilnih naprav v območju od 20 do 30 metrov.

V mnogih stanovanjih so brezvrvični telefoni najmočnejši izvor visokofrekvenčnih elektromagnetnih valovanj. Nekateri proizvajalci in distributerji opeke, betonskih blokov ter materialov navajajo natančne podatke o prepustnosti proizvodov, ko teče beseda o elektromagnetnem valovanju.