Vetrnice

Projekt prve elektrarne na veter sega v leto 2001, vse od takrat pa se borba za Cape Wind nadaljuje. Posebno glasni so nekateri ameriški lokalni veljaki, ki ne želijo gledati vrtečih se turbin. Kljub začasnim premorom se na Cape Windu ne vdajo. Organizacija American Wind Energy Association je dejala, da so v ZDA v preteklem letu s pomočjo energije na veter proizvedli dovolj energije za napajanje 2,4 milijona domov.

Projektu sledijo po vsem svetu. Danska, Nizozemska, Norveška, Nemčija in Švedska so vetrnicam najbolj naklonjene evropske države, kljub vsemu pa si novih vetrnih elektrarn želijo tudi Američani. Na Google Maps je tako moč najti zemljevid delujočih vetrnih turbin. Prihajajoči trendi na področju pridobivanja te energije pa promovirajo postavljanje vetrnic daleč stran od obale, na odprto morje.

Sončna energija

»Menim, da ima sončna energija prihodnost na vseh področjih, od drobnih celic, ki poganjajo kalkulatorje, do projektov večjega obsega, ki morajo biti povezani z infrastrukturo,« pojasnjuje Bob Noble, izvršni direktor družbe Envision Solar, ki gradi sončne sisteme za različne namene. Ti lahko med drugim napolnijo tudi električni avtomobil. Omenjeni kalkulatorji so na tržišču že desetletja, naprave večjih dimenzij, ki jih polni sončna energija, pa bodo za uveljavitev potrebovale dalj časa.

Naslednje leto naj bi se začela gradnja dveh novih, 50-megavatnih solarnih termoelektrarn v španski Sevilli, ki bosta v lasti nemškega energetskega podjetja E.ON oziroma njegove podružnice E.ON Climate & Renewables in španskega solarno-energetskega podjetja Abengoa Solar. Obe elektrarni bosta proizvedli elektriko za 52.000 španskih gospodinjstev, s tem pa se bodo zmanjšale emisije ogljikovega dioksida. Glede na proizvodnjo enake količine elektrike iz klasičnih termoelektrarn na premog naj bi se številka vrtela okrog 63.000 ton.

Novi val

Energija morja je kot eden izmed načinov za alternativno pridobivanje energije še vedno precej neznana. Gre za cenovno drag postopek, ki pa postaja iz dneva v dan cenejši. Glede na podatke ameriškega ministrstva za notranje zadeve so prvi tržni projekti, ki iz nemirnega oceana proizvajajo energijo, spodbudni. Prve elektrarne, ki so nameščene v Kaliforniji, na Havajih, Oregonu in Massachusettsu, lahko proizvedejo od 9 do 11 odstotkov kilovatne ure.

Goreče smeti

Ameriška javnost ni naklonjena sežiganju odpadkov, saj goreče smeti oddajajo škodljive pline. Alternativa okolju neprijaznim sežigalnicam so novi tipi elektrarn, ki smeti spreminjajo v električno energijo in toploto. Naprave imajo posebne filtre, ki živemu srebru, dioksinu in drugim toksinom preprečijo mešanje z okoljem.

Vodilna država na področju vetrne energije, Danska, ima kar 29 tovrstnih elektrarn, v Evropi pa jih je skupaj že 400.