Barve prebujajo čustva

Barve opozorijo nase že ob vstopu v prostor. Informacije se brž prenesejo prek živčnih vlaken vidnega živca do vidnega centra v možganih. Odziv na počutje je takojšen. Barve nas lahko pomirjajo, zaradi njih smo lahko nestrpni, napeti ali samozavestni.

Oblikovalci nam iz sezone v sezono priporočajo nove barvne trende. Toda, naj jih spoštujemo ali prezremo? Svetovalci na področju barv svetujejo, naj poslušamo predvsem svoje občutke in ne modnih trendov. Najvažnejše je, da se doma dobro počutimo, najnovejših modnih smernic pa se lahko naužijemo v prestižnih blagovnicah, restavracijah, wellness centrih in drugod.

Izberite pravo barvo

Izbor barve je odvisen od našega značaja, želja in omejitev prostora. Močne barve so primerne za pisarno, saj pomagajo povečati produktivnost. Nasprotno imamo v spalnici radi mirno ozračje, zato potrebujemo uravnotežene in umirjene odtenke. Nemška svetovalka za barve Franziska Zingel pravi: »Vsak človek ima celo paleto različnih lastnosti. Tako so nastali štirje glavni tipi, ki določajo karakter vsakega izmed nas. Tako kot ima vsak svoj najljubši letni čas, se tudi ob določenih barvah bolje počutimo.«

Pomladnemu tipu vlada rumena barva, poletni tip bo harmonijo našel z modro barvo, jesenski potrebuje rdeče odtenke za več energije, bela pa zimskemu tipu daje življenjski zagon.

Učinek barvnih kombinacij

Osnovni tip barve lahko dopolnimo z drugimi ustreznimi barvami, ki jih določimo s pomočjo barvnega kroga. Usklajen barvni učinek dosežemo s sosednjimi barvami. Kadar v barvni krog narišemo kvadrat ali trikotnik, presečišča linij dajo ubrane barvne akorde, ki so pomirjujoči za naše čute.

Komplementarne barve, kot so rdeča in zelena, modra in oranžna, oblikujejo močno pasivno-aktivno barvno nasprotje, ki s pozitivnimi lastnostmi povezuje naše življenje. Tako kot potrebujemo varnost, toploto, naravo, čutnost in voljo, potrebujemo za lepše življenje tudi komplementarne barve.

Rumena

Sangviniki imajo dober občutek za realnost, so svetli in odprti, že v naslednjem trenutku pa močno žalostni. Njihov življenjski ritem je hiter, zato imajo zase le malo časa, kar privede do težav s soljudmi, ki na svet in življenje gledajo bolj sproščeno. Izmed letnih časov sangvinikom najbolj odgovarja pomlad, njihova barva pa je rumena. Prostor, odet v to barvo, je videti sončen, vitalen in vesel; sangviniki se bodo v njem dobro počutili.

Modra

Melanholiki so izjemno razumevajoči ljudje. Cenijo primerne delovne pogoje in udobje.
Prizadevajo si za harmonične odnose in se izogibajo prepirom, pripravljeni so pomagati in so zanesljivi. Njihov letni čas je poletje, barva pa modra. Prostor, odet v modre in črne barve, daje melanholikom zavetje, v katerem bodo našli mir in tišino. Turkizna ali modro zelena bosta za njihovo dušo balzam.

Tudi modre barve v kombinaciji z vijoličnimi toni so jasne, vendar resne. Poletni tip bo z njimi nadvse zadovoljen, še posebno, če bodo krasile spalnico.

Rdeča

Flegmatične osebe so mirne in stabilne, okolica pa jih ima rada prav zaradi njihove uravnoteženosti. Včasih delujejo malce introvertirano, vendar imajo te po navadi mirne osebe številne komunikacijske talente in hitro navezujejo stike. Najraje imajo jesen, njihova glavna barva pa je rdeča.

Bela

Koleriki so temperamentni ljudje. Za partnerje, prijatelje in poslovne partnerje znajo biti precej naporni. Do sebe in do drugih so zahtevni, vendar pa je njihov perfekcionizem včasih težak tudi za njih same. Izmed letnih časov jim je najljubša zima, barva pa bela.

S srebrnimi dodatki dopolnjen prostor bo videti hladen, jasen in svež, kolerik pa si bo v njem nabral novih moči.


Kliknite tukaj in rešite test.