Trda in gladka tla dosežemo z materiali, kot so skrilavec, opeka, granit in marmor. Vsi izmed naštetih so trpežni, ne zahtevajo veliko vzdrževanja in so enostavni za čiščenje. So lepega videza in ohranjajo toploto. Pomanjkljivosti teh materialov pa so: potrebujemo močno osnovo, so hladni na dotik, veliko stanejo in imajo visoko odbojnost hrupa.

Za lesena tla uporabimo trdi les ali laminat, ki s strukturo posnema les. Oba materiala sta trpežna in enostavna za čiščenje, topla na dotik, primerna za številne sloge oblikovanja in na voljo tudi v barvah.

Oba materiala pa sta precej občutljiva na praske, zato je nujno redno sesanje ali pometanje. Čez čas in ob stiku z vlago se poškodujeta, ta proces pa omilimo z rednim vzdrževanjem.

Itison in preproge so mehki na dotik, prijetni za hojo in absorbirajo hrup. Na voljo so v številnih barvah, teksturah in vzorcih. Niso tako trpežne kot trdi materiali in se hitreje obrabijo. Pršice in drugi mikroorganizmi radi najdejo zatočišče prav v mehkih tkaninah, zato niso primerne za alergike in astmatike. Zahtevajo redno vakuumsko in kemično čiščenje.