Po številnih mnenjih v tujini gre za Stihlov izdelek, ki je nekako najboljša kombinacija učinkovitosti, navora in moči ter tudi teže. Priporočena dolžina meča za 362 je 40 centimetrov, to pa je dolžina, ki danes postaja najbolj priljubljena tudi med profesionalci. Seveda mora biti žaga dovolj močna, da je primerna za podiranje najdebelejših dreves, hkrati pa je dovolj lahka in okretna tudi za klestenje. Da ni treba v gozd s seboj vlačiti dve ali celo tri motorne verižne žage. In še en podatek nam je tokrat močno padel v oči: to, da je Stihlu uspel s to žago velik preskok v že do zdaj pregovorni kakovosti žag znamke Stihl. In tudi zato smo se testa MS 362 lotili izjemno resno in jo primerjali s konkurenco v tem razredu, motorno žago stihl 361.

Prvi vtis

Pojdimo po vrsti. Najprej vizualni pregled. Prvi vtis v roki pokaže, da je žaga nekoliko težja kot 361 (dejansko ima 0,3 kilograma). Pokrov motorja je v enem kosu, tako da tudi ob čiščenju filtra odpremo cel pokrov, kar pa je po zaslugi hitrih zaskočnih vijakov hitro in priročno. Vsi amortizerji pri 362 so kovinske vzmeti, medtem ko ima 361 zadnji stranski amortizer gumijast. To je morda podrobnost, ki večine uporabnikov niti ne zanima, če pa delate osem ur pet dni na teden z motorno žago, potem potrebujete žago, ki res optimalno duši tresljaje. Če bi imeli vsi profesionalci zadnjih 20 ali 30 let žage, ki tako kakovostno dušijo tresljaje kot 362, potem bi bilo med njimi bistveno manj poklicnih težav z rokami. Vzmeti pri 362 so na pogled nekoliko bolj robustne kot pri 361. Zračni filter je dvojni, čisto mimogrede pa naj vam damo nasvet, da je treba pri profesionalnem delu filtre čistiti vsak dan, jih spihati ali oprati z vodo in praškom, kar je bolj učinkovito kot pranje z bencinom. Sistem predfiltracije deluje tako, da vetrnica, ki ima za 1 milimeter globlje liste kot pri modelu 361 ter ima manj reber oziroma listov (le 15 namesto 19), z rotacijo večje delce odpihne na zunanji del pokrova, zrak za filtriranje pa se črpa skoti režo tik ob osi vetrnice. V bistvu je to sistem, ki v veliki meri pripomore k manjši porabi in tudi izpustu, če pa se ne motimo, je sistem predfiltracije Stihl prvič uporabil pri motorni profesionalni žagi MS 441. Žaga je serijsko opremljena z nastavljivo oljno črpalko in dekompresijskim ventilom, opcijsko pa bo v ponudbi tudi žaga MS CQ, to je s sistemom quick stop, ki ga posebej priporočamo (čim spustite ročaj, se veriga ustavi). Seveda ima žaga tudi Stihlov list, ki v vseh pogledih prekaša vse konkurenčne. Sestavljen je iz treh plošč, olje pa prodira proti konici meča med ploščami in po verigi, tako da je mazanje dvojno in ni potrebno mazanje koleščka na koncu meča. Meč je zelo dober, o čemer priča tudi to, da ga nekateri profesionalni sekači montirajo tudi na žage drugih proizvajalcev.

Zahtevni preizkus

Žago je preizkušala ekipa podjetja Grča, preizkuševalca sta bila Franci Zupančič in Boštjan Nahtigal, v roke pa jo je vzel tudi traktorist Zdravko Drnulc, ki ima zaradi dolgoletnega dela z motornimi žagami občutljivejše roke in tudi zato še kako hitro občuti žago, ki tresljajev ne duši dovolj.

Ekipa je žago resnično temeljito preizkusila, in to v najtežjih razmerah. Prvi dan je Zupančič podrl in oklestil kar okoli 60 kubičnih metrov jelk (toliko je podrl zato, ker je samo podiral naprej, izvlačili pa so kasneje), drugi dan je z njo podiral Boštjan Nahtigal, in sicer bukovino, tretji dan so spet podirali bukovino, zadnji dan pa jelke in Zupančič je spet podrl okoli 60 kubičnih metrov jelove bukovine. Skupno torej kar od okoli 160 do 180 kubičnih metrov bukovine. Podatek o vrsti podrtega lesa je zelo pomemben, kajti bukov les nekako čisti vetrnico in notranje dele, kot bi jih peskali, jelovina pa je za žago izjemno obremenjujoča, saj prihaja do prijemanja smole na vetrnico, poleg tega pa so tudi filtri bolj obremenjeni. In kakšne so naše ugotovitve? Poraba je dejansko manjša, saj je Zupančič za podiranje in klestenje 60 kubičnih metrov porabil okoli 5 litrov mešanice, z žago 361 pa bi za to delo potreboval kakšen liter več. Nastavitev mazanja verige je ohranil in ga ni treba spreminjati, posebej pa je pohvalil nekoliko širši (vsega 1 milimeter) petelin za plin, ki ga je med delom lažje držati. Amortizerji so odlični in bolje opravljajo svojo funkcijo kot pri žagi 361, kar je še dodatno potrdil tudi Zdravko Drnulc.

Dodatni test

Predfiltracija je svojo vrednost pokazala ob podiranju jelk. Filtri so bili po celodnevnem delu še dokaj čisti, opravili pa smo tudi poseben preizkus. Na obe žagi smo med polnim plinom metali žaganje. In kaj se je zgodilo? 361 je zaradi zapacanega filtra po dobri minuti ugasnila, 362 pa je normalno delala naprej. Ob kontroli obeh filtrov je bilo v prvi žagi veliko žagovine, medtem ko je ni bilo v 362 skoraj nič. Skratka, sistem predfiltracije deluje in je odličen. Za dodaten preizkus z žagovino smo se odločili zato, ker Zupančič redno vsakodnevno čisti filtre in tako manj opazi obremenjenost pri različnih sistemih.

Preizkus moči je opravil Nahtigal, ki sicer dela z bistveno močnejšo žago stihl 460, med delom pa je ugotovil, da glede moči med 362 in 460 ni posebno velike razlike. In za konec še izpušni plini. Najboljše podatke o tem zagotovo da proizvajalec, občutek med delom pa je dejansko tak, da lahko rečemo, da je emisija manjša. Čeprav je zagotovo razlika med novo žago, ki ima izpuh popolnoma cel, in starejšo žago, ki ima praviloma poškodovan izpuh.

Skratka, če potegnemo črto: Stihl je z novo profesionalno žago zadel, kot bi rekli, žebljico na glavico in žaga kot taka verjetno sodi med ene najboljših profesionalnih izdelkov v tem razredu moči. Podjetje Unicommerce bo žago predstavilo na kmetijskem sejmu v Gornji Radgoni in prepričani smo, da bo več kot zasluženo osvojila zlato medaljo sejma.