V vrtovih in na odprtih prostorih lahko namestimo svetilke, ki jih napaja sončna energija, vendar pa te niso enako primerne za vse vrtove in parke. Bujni parki z visokimi drevesi in rastlinami ter gostimi krošnjami ne prepuščajo dovolj sončne energije za napajanje naprav na sončno energijo. V takih primerih namestite klasično svetlobno napeljavo, ki jo napaja električna energija.

Varnostni ukrepi

Pravilno osvetljen vrt pomeni, da lahko tudi zvečer, ob toplih nočeh, zunaj preživimo kar nekaj časa in uživamo v tišini. Dobro načrtovana postavitev vrtnih svetilk lahko pričara zelo prijetno atmosfero, kar pomeni, da osvetlimo na vrtu samo posamezne detajle.

Preveliko število osvetljenih predmetov ne ustvari prijetnega razpoloženja, saj pozornost privablja prav prehod iz svetlobe v temo. V vsakem primeru naj bo vrt osvetljen tako, da svetloba ne bo motila sosedov.

Električno instalacijo na vrtu naj vam opravi izkušen električar, ne glede na zahtevnost postavitve, ceno ali dolgotrajnost del. Pred začetkom dela je treba iz električnega toka izključiti vse naprave in s pomočjo posebnega merilca preveriti, ali je instalacija pod napetostjo.

Predpisana moč razsvetljave

Vrtno razsvetljavo je najbolje načrtovati pred zasaditvijo vrta. Standardi določajo, da je predpisana količina svetlobe na četrt kvadratnega metra 1 vat. Pravilo, ki velja skoraj za vse vrtove, je, da napeljava poteka v globini 60 centimetrov. Izdelajte načrt polaganja kablov, ki vam bo prihranil prekopavanje vrta. Prav tako se moramo s kabli izogniti drevesom, da ne bi prizadeli korenin. Vsa vrtna instalacija naj bo vodoodporna.

Izberite reflektorske svetilke

Za razsvetljavo na vrtu so najprimernejše tako imenovane reflektorske svetilke, ki s svojo toplo barvo najlepše osvetlijo barve in oblike rastlin. Takšne reflektorje lahko postavimo na razdalji deset metrov ali bližje – glede na objekt, ki ga želimo osvetliti. Reflektorje namestimo na palice ali fiksne temelje, ki jih postavimo v zemljo. Natančno morate vedeti, kje pod zemljo potekajo kabli.

Reflektorje lahko namestimo tudi na drevesa, zidove hiš ali ograje. Učinkovito je osvetljevanje posameznih grmov in rastlin z majhnimi reflektorji in posebnimi barvnimi sijalkami. Tako še dodatno poudarimo eksotičnost oblik.

Če so na vrtu stopnice ali vodne površine, jih lahko osvetlimo s svetilkami, ki jih postavimo ob stopnice, pod vodno površino pa vgradimo reflektorje in vodotesne svetilke.