Tekmovanje, ki poteka od leta 2006, spodbuja ideje, ki na novo opredeljujejo dizajn nebotičnikov z uporabo novih tehnologij, materialov, programov in novo estetiko. Njegov namen je poiskati mlade talente, katerih zamisli bodo spremenile razumevanje arhitekture in njeno razmerje z naravnim in zgrajenim okoljem.

Nenehno povečevanje števila svetovnega prebivalstva in preseljevanje z ruralnih na urbana območja je spodbudilo gradnjo številnih pomanjkljivo arhitektonsko oblikovanih novih objektov brez ustreznega urbanističnega načrtovanja. Udeleženci tekmovanja bodo s svojimi ustvarjalnimi načrti poskusili na novo določiti naše razumevanje, kaj je nebotičnik, in odgovoriti na vprašanje o gospodarski, okoljski, intelektualni in percepcijski odgovornosti, ki lahko temeljito preoblikuje mesta in izboljša način življenja.

Na lansko tekmovanje je svoje načrte poslalo 430 udeležencev iz 42 držav. Žirija je izbrala tri zmagovalce in izpostavila še 27 drugih projektov. Prvo mesto je zasedel navpični zapor, ki so ga načrtovali študenti arhitekture Chow Khoon Toong, Ong Tien Yee in Beh Ssi Cze iz Malezije. Projekt raziskuje možnost gradnje zaporniškega mesta na nebu, kjer bi zaporniki “prosto” živeli v produktivni skupnosti s kmetijskimi površinami in tovarnami, ki bi jih oskrbovale.

Prejemniki druge nagrade so bili Rezza Rahdian, Erwin Setiawan, Ayu Diah Shanti in Leonardus Chrisnantyo iz Indonezije, katerih projekt je namenjen očiščenju in rehabilitaciji okolja reke Ciliwung. Stavba je načrtovana kot pameten okoljski stroj, ki zbira odpadke, prečiščuje vodo in daje zavetje tisočem prebivalcem, ki zdaj živijo v slumih ob rečnih bregovih. Tretjo nagrado pa sta si za projekt “gnezdnega” nebotičnika zaslužila Ryohei Koike in Jarod Poenisch iz ZDA. Le-ta raziskuje robotske tehnike za gradnjo ogrodja iz ogljikovih vlaken in betona s steklenimi vlakni. Stavba je sestavljena iz več plasti, ki krožijo glede na izpostavljenost soncu, prezračevanje in lastnosti materialov.

Med projekti, ki so si zaslužili posebno omembo, je nebotičnik, ki služi kot most med različnima območjema, mesto na nebu, ki ga napaja energija iz obnovljivih virov, hitro postavljena zgradba za območja, ki so jih prizadele naravne nesreče, nebotičnik, ki prečiščuje morsko vodo in nebotičnik, ki poveličuje zgodovinske dogodke. Nekateri avtorji so predložili najsodobnejše gradbene tehnike in ustvarili okoljsko zavedne in samozadostne stavbe, drugi pa so ustvarili mestom podobne zgradbe, v katerih se prepletajo različne dejavnosti.

Fotogalerijo si lahko ogledate tukaj.