Mednarodni natečaj je obsegal tri sklope: ureditev nabrežja reke Drave, novo peš in kolesarsko brv čez reko Dravo ter novo zgradbo Umetnostne galerije Maribor. Pogled na mesto, inovativnost in svežina, ki jo prinašajo projekti za Maribor, naj bi se v prihodnjih letih uresničili v novi podobi glavne mestne vedute in Maribor zaznamovali kot kulturno prestolnico Evrope leta 2012.

Obrežje Drave bodo oblikovali Francesco Sabatini, Francesco Deli, Aurelia D'Andria, Alessandro Carmine Console, Gina Oliva in Francesco Belvedere iz Rima, ki si ga predstavljajo kot z lesom in kamnom tlakovano promenado ob vodi z mestno plažo in prostori za druženje, rekreacijo in različne prireditve.

Most za pešce in kolesarje na mestu, kjer je nekoč stal stari srednjeveški most, bodo zgradili po načrtih španskih arhitektov Burgos & Garrido, ki so predlagali elegantno ukrivljeno konstrukcijo, ki lepo dopolnjuje stari jekleni most poleg nje.

Načrte za novo umetnostno galerijo, ki bo stala na Lentu poleg tržnice, pa bosta prispevala madžarska arhitekta Tamas Levai in Agnes Joszai z razstavnimi prostori v beli organski lupini, postavljeni na prosojen galerijski parter s prostori za otroke, knjižnico, barom in restavracijo.

Fotogalerijo si lahko ogledate tukaj.