Uspešna osvetlitev spalnice je odvisna od višine sten, zato si pred nakupom luči zapišite mere sten in s strokovnjakom poiščite pravo rešitev. Ta hip so v spalnicah zelo popularni lestenci. Pazite, da ga ne obesite prenizko, saj se vendar ne želite po nesreči zaleteti vanj. Bralne svetilke na nočnih omaricah naj bodo sorazmerne z višino omaric in postelje.

Večje spalnice imajo včasih tudi delovni ali bralni kotiček. Takšen prostor lahko poudarite z močnejšo osvetljavo, namestite dodatne luči, na primer prosto stoječo ali namizno. Umetniška dela ali zidno poslikavo pa lahko poudarite z mehko svetlobo.

Obstajajo številne oblike in materiali, slogi ter barve luči, med katerimi lahko izberete vam najljubšo. Izogibajte se medlim in temnim odtenkov, razen če jih potrebujete zaradi okrasne vrednosti. Mračna spalnica lahko daje neprijeten vtis, prav tako kot tista, ki je preveč svetla.

Za branje v postelji izberite takšne luči, ki imajo vrtljiv nastavek in jih lahko obračate v poljubno smer. Senčila naj bodo nameščena tako, da preprečujejo direktno svetlobo, ki bi vam silila v oči. Luči lahko instalirate tudi v steno nad posteljo.