Izberite barvo

Izbiranje barve je najtežji del. Pomembno je izbrati takšno, ki bo v prostoru ustvarila želeno razpoloženje in vas bo osrečila. Če se ne morete odločiti, izberite tisto, ki vam je v barvnem krogu najljubša, ali pa naj se navezuje na kak dodatek v prostoru, na primer na preprogo. Na steno lahko v obliki velikega kvadrata nanesete več različnih barvnih odtenkov; tako boste videli, kako sončna svetloba vpliva na videz barve, zato se boste lažje odločili, ali je res primerna za vas.

Nanos več barv

Če boste v sobi uporabili več barv, na primer rumeno in vijolično, potem nanesite temnejši odtenek na spodnjo površino, svetlejši pa na zgornjo. Svetlejša barva bo prostor odprla, temnejša pa poudarila. Podobno velja za strop: če bo svetlejši od sten, bo deloval lahkotno, temnejši pa bo sobi dal občutek domačnosti.

Slikarski učinki

Naj vas ne bo strah poskusiti česa novega. Uporabite različne barve in tehnike. Barve lahko nanesete eno vrh druge, na koncu pa dodate še svetleč premaz, ki bo elegantno zaokrožil videz sten. Možnosti je neskončno; povprašajte za nasvet prodajalca ali proizvajalca barv.

Izberite primeren zaščitni premaz

Ko ste izbrali barvo, se je treba odločiti še za premaz. Od vrste premaza in njegove kakovosti je odvisno, kako pogosto bo treba zidne površine barvati. Notranje zidne površine so izpostavljene različnim obremenitvam; tako se stene na hodnikih, stopniščih, bistveno bolj in hitreje umažejo ter mehansko poškodujejo kot stene v spalnicah in v prostorih, kjer se v povprečju zadržuje manj ljudi. Ni nujno, da s premazi le zaščitimo površine pred najrazličnejši vplivi, z njimi lahko ustvarimo tudi zanimive dekorativne učinke.

Matiran zaključni premaz je primeren za stene, ki imajo kako nepravilnost. Lak se ne sveti in marsikatero prikrije. Satenast videz sten je zelo priljubljen, a tudi praktičen za čiščenje. Tudi sijajni in delno sijajni stenski premazi so priljubljeni; po navadi tako zaščitijo površino, da je ta pralna.

Določite količino barve

Seštejte širino sten, ki jih boste prebarvali in vsoto pomnožite z višino ene stene. Odštejte površino oken in vrat in dobili boste dobili količino barve za vaš prostor.

Pripravite se na barvanje

Pred barvanjem iz sobe odstranite pohištvo, električne naprave in drobne predmete, tla pa zaščitite s časopisnim papirjem. Očistite stene z mešanico vode in čistila. Včasih je dobro stene premazati z emulzijo, ki bo preprečila luščenje ometa in omogočila boljši oprijem beleža. Zapolnite drobne razpoke in izravnajte steno s kitom. Prepričajte se, da imate vse potrebno, kot so na primer valjčki, čopiči, barve, cedilo, razredčilo in podobno.

Zaščitite zidne površine

Površine, ki jih boste prebarval,i oblepite s posebnim lepilnim trakom in zaščitite strop, okna, opaže in podobna mesta. Tako boste dobili lepe in ravne linije. Barvanja se lotite od vrha proti tlom. Začnite s stropom in zgornjimi površinami sten. Tako vam bo šlo beljenje lažje od rok.

Tanki čopiči so boljši od širokih

Večina ljudi je prepričanih, da so široki in debeli čopiči, ki zajamejo veliko barve, ključ do popolnega barvnega premaza. Svetujemo vam, da rajši uporabite tanek čopič in se izognete debelim nanosom barve. Postopek bo morda daljši, a več tanjših premazov da veliko lepši učinek.