Zgodovina podjetja AJM, d.o.o., se je začela leta 1990, ko se je Janez Ajlec skupaj z ženo Marijo lotil proizvodnje in prodaje PVC-oken. Takrat sta se opogumljena z izkušnjo dela v tujini, predvsem pa s trdno vero v uspeh, odločila stopiti v povsem nove podjetniške vode in se, kot prva v tedanji Jugoslaviji, začela ukvarjati s proizvodnjo PVC-oken. Težki začetki, ko je bilo podjetje prvih nekaj let na robu preživetja, jima niso vzeli poguma. Zakonca Ajlec sta z jasno vizijo in z vztrajnim delom kmalu začela pisati zgodbo o uspehu, ki jo danes skupaj z njima pišejo tudi vse tri hčere s svojimi družinami. Z nenehnim vlaganjem v znanje, najsodobnejšo opremo in skrb za zaposlene je AJM, d.o.o., nepretrgoma vodilni ponudnik PVC- in ALU-stavnega pohištva v Sloveniji.

Njihovo kakovost je z leti prepoznala tudi tujina. Prepoznavni so na trgih Evropske unije in tudi širše – v Ameriki, Dominikanski republiki in Rusiji. Podjetje dve desetletji po ustanovitvi zaposluje 300 ljudi, sodeluje s 160 zunanjimi zastopniki in je kot tako največje družinsko podjetje v Sloveniji. Svoje hčerinsko podjetje ima na Hrvaškem, mrežo prodajnih zastopstev pa v Avstriji, Italiji, Švici in Nemčiji. Pohvalijo se lahko s konstantno rastjo, ki vselej presega zastavljenih 10 odstotkov, in z dejstvom, da so v preteklosti vse svoje cilje dosegli in presegli.

Na slovesnosti je ministrica za gospodarstvo Darja Radić poudarila: »Uspešno krmiljenje družinskega podjetja ni lahko, saj družinski in poslovni interesi niso vedno konsistentni. Poleg tega so družinska podjetja mnogokrat bolj previdna pri rasti in imajo pogosto odpor do sprememb. Zato je izredno pohvalno, da se podjetje AJM ni ustrašilo rasti – svojo prodajo je povečevalo za 20 do 30 odstotkov na leto, vse do nedavna, ko je svet zajela recesija.«

»Stranke, zaposleni in poslovni partnerji so edina trajna vrednost. Poštenost, trdo delo in zaupanje v ljudi pa edina garancija za uspeh,« je tisto, kar je na slovesnosti kot formulo za uspeh izpostavil lastnik in direktor podjetja Janez Ajlec. Poudaril je še, da »njihova« družina niso samo biološki člani, pač pa vsi zaposleni. Dokaz, da je ta poslovna filozofija uspešna, so priznanja, nagrade in certifikati, ki so jih v preteklosti prejeli. Med njimi so tako nagrade in certifikati za strokovno delo in vodenje podjetja, za okolju prijazno delovanje kot za družbeno odgovornost, posebno za skrb za dobrobit lokalne skupnosti in za zadovoljstvo zaposlenih.

Prav slednjemu posvečajo veliko pozornosti. Podjetje je nosilec certifikata družini prijazno podjetje, ki ga bo, kot eno od prvih slovenskih podjetij, letos prejelo v trajno last. Ponosni so tudi na certifikat kakovosti v graditeljstvu, ISO standard 9001 in na »ekotočko«. Omenjeni certifikati potrjujejo, da so njihovi izdelki, ki jih razvijajo v lastnem razvojnem oddelku in v sodelovanju z nemškim proizvajalcem profilov Aluplast, najvišje kakovosti in da so v vseh fazah svojega življenja prijazni do okolja. Na področju varčnosti z energijo z najnovejšim izdelkom, oknom AJM 8000 energeto®, kupcem ponujajo optimalne rešitve.