Lastnik hiše v predmestju Oxfordshireja v Veliki Britaniji je ponosen na svojo nepremičnino. Še več, kadar koli lahko reče: »Ta hiša je res pravi ulov!« Streho nenavadne stavbe je okrasil z maketo morskega psa v naravni velikosti.

V nemškem Drensteinfurtu je Gisbert Hiller svojo hišo okrasil s 420.000 lučmi, zato ni nenavadno, da jo sosedje imenujejo hiša luči. Sijalke poganja generator, ki ga je lastnik hiše vgradil v  svoj dom.

Inovativni kanadski tesar je zasnoval »okrogle hišice na drevesih«. Vse hiše so opremljene s kuhinjo, mikrovalovno pečico in pomivalnim strojem, v njih pa je dovolj prostora še za posteljo in drugo pohištvo.

Hiše iz plastenk, časopisa in porcelana

V Salvadorju si je 76-letna Maria Ponce izdelala dom iz plastenk. Ta konstrukcija pravzaprav ni tako zelo »odbita«, saj je bila Ponceova v tovrstno gradnjo prisiljena zaradi revščine.

Umetnik Sumer Erek pa se je odločil za gradnjo nenavadne hiše v vzhodnem delu Londona. Ogrodje je zgrajeno iz starih časopisov, ki so jih meščani odlagali v notranjost stare montažne hiše. Ko se je ta sesula, je časopisna konstrukcija stala samostojno. Po koncu projekta bodo ves papir reciklirali.

Fasada porcelanaste hiše na Kitajskem je bila zgrajena iz več kot 400 milijonov porcelanastih ostankov. Od tega je bilo 5000 porcelanastih vaz in 4000 tradicionalnih kitajskih krožnikov ter več kot 20 ton kristala. Hišo je postavil kitajski zbiralec umetnin Zhang Lianzhi, strokovnjaki pa njeno vrednost ocenjujejo na več kot 65 milijonov evrov. Zanimiva porcelanasta stavba služi kot muzej, v katerem je razstavljena lastnikova zbirka umetnin zadnjih 20 let.

Volkswagnov hrošč že za 2.500 evrov mesečno

Ko boste naslednjič obiskali Salzburg, se podajte tudi v »avtohišo«, ki je delo arhitekta Markusa Voglreiterja. Nenavadna konstrukcija, ki po obliki spominja na priljubljenega Volkswagnovega hrošča, je stala okrog milijon evrov. Lastnik v njej ne živi, temveč jo daje v najem. Cena najema za en mesec je 2.500 evrov.

Fotogalerijo si lahko ogledate tukaj.