Valovita hiša, kot se imenuje projekt, ki spominja na morski val v pokrajini, uporablja za svojo arhitekturno in okoljevarstveno zasnovo rastlinje, ki služi kot odlična toplotna zaščita. Z rastlinami popolnoma prekrito ogrodje varuje notranjost hiše pred poletno vročino in zimskim mrazom. Rastlinska odeja je podaljšana v okolico hiše, do lesenega okvirja, ki deluje kot dolga klop okoli nje. Tradicionalno razmerje med hišo in vrtom je tako spremenjeno, saj projekt oba združuje v eni sami konstrukciji in se zdi kot podaljšek krajine.

la_maison_vague_patrick_nadeau1.jpg

Les in rastlinje za valoviti krov

Hiša je zgrajena izključno iz lesa, le temelji so betonski. Kar najboljši izkoristek energije omogočajo njena lega (sever-jug), rastlinska odeja in fasada z dvojno steno. Zunanji zidovi so narejeni iz polikarbonata, notranji pa iz stekla in lesa. Majhna peč na les v dnevni sobi popolnoma zadošča za ogrevanje cele notranjosti hiše.

Rastline za valoviti krov so bile izbrane po svojih estetskih lastnostih in vzdržljivosti ter lahkega vzdrževanja. Gre za mešanico zelišč, sočnic, timijana, sivke in drugih manj aromatičnih trajnic, ki so razporejene tako, da kar najbolje dopolnjujejo arhitekturno zasnovo. Rastline poleg deževnice ne potrebujejo dodatnega zalivanja, razen v ekstremno sušnih obdobjih, ko za to poskrbi samodejni zalivalni sistem.

la_maison_vague_patrick_nadeau2.jpg

Preprosta notranjost in dostop do okolice

Notranjost valovite hiše je zelo preprosta. Pritličje, dnevna soba, kuhinja in prostor za multimedijo je mogoče odpreti z drsnimi vrati. Velike omare ustvarjajo vertikalne zidove, ki služijo kot garderoba, knjižnica, kuhinjski prostor in prostor za multimedijske naprave. Do prvega nadstropja, kjer sta dve spalnici in kopalnica, se pride prek mednadstropja. Posebna pozornost je namenjena razmerju med interjerjem in eksterjerjem. Terasa na zadnji strani hiše se razteza povsem do pritličja, tako da imajo stanovalci neposreden dostop do narave.

Valovita hiša je živa, saj s sezonami spreminja svojo podobo, barve in vonjave. Veter, žuželke in ptice prinašajo vedno nova semena rastlin in dajejo hiši še dodaten življenjski šarm.

Več fotografij tega izjemnega francoskega doma si oglejte tukaj.