Vrtno pohištvo zaščitimo z ustreznimi pregrinjali, čistilnimi in negovalnimi sredstvi ter pravilnim shranjevanjem po končani sezoni.

Vrtno pohištvo iz oljenega lesa

Za čiščenje vrtnega pohištva iz oljenega lesa uporabimo milnico in mehko krtačo (ne kovinske) ter pustimo, da se dobro posuši. Morebitna nagajiva lesna vlakna zgladimo s finim brusilnim papirjem. Dobro osušen les nato premažemo z zaščitnim sredstvom. Isti postopek čiščenja uporabimo tudi pri vrtnem pohištvu iz luženega lesa.

Oljeni les z ustreznim oljnim pripravkom negujemo dvakrat na leto. Pri tem pazimo, da je površina suha in brez prahu, pohištvo pa ne sme stati neposredno na soncu. Na površino z bombažno krpo nanesemo tanko plast olja in pustimo učinkovati eno uro, nato odvečno olje obrišemo. Priporočamo, da pohištvo začnete uporabljati naslednji dan, da se ima olje čas dobro vpiti v les.

Vrtno pohištvo iz bambusa in ratana

Pohištvo iz tega materiala, ki je najprimernejše za zimske terase in notranje prostore, čistimo z mehko krtačo ali sesalcem. Zelo umazano pohištvo očistimo z dobro ožeto vlažno krpo, ki smo jo prej namočili v milnico.

Vrtno pohištvo iz umetne mase

Vrtno pohištvo iz umetne mase je zelo praktično, potrebuje enostavno nego, vendar pa je barvno manj obstojno: pri izpostavljenosti močnemu soncu lahko barva zbledi oziroma spremeni odtenek. Nanj ne smemo odlagati vročih predmetov: vročih loncev, ponev in podobnega.

Čistimo ga z milnico in mehko krpo. Trdovratnejše madeže odstranimo z nežnimi čistilnimi sredstvi, nikakor pa ne uporabljamo izdelkov, ki vsebujejo topila oziroma razredčil.

Vrtno pohištvo iz kovine

Proizvajalci odpornost tovrstnega pohištva na vremenske pojave dosežejo z zaščito pred rjavenjem. Ne izpostavljajte ga neposrednemu vročemu soncu, saj se lahko na segreti površini opečete. Čiščenje je enostavno: z vlažno krpo obrišemo površine, pri trdovratnejših madežih uporabimo ustrezna čistila. Prav tako je enostavno poliranje: ko gladka, svetleča površina izgubi lesk, z mehko krpo nanesemo kremo za poliranje in jo zdrgnemo do ponovnega sijaja.

Nega blazin

Udobne blazine, zleknjene po vrtnemu pohištvu, po končani uporabi shranjujte v suhem prostoru. Ne puščamo jih dlje časa na močnemu soncu, saj bodo barve zbledele. Pri čiščenju upoštevamo navodila proizvajalca – perete lahko samo blazine, pri katerih je to izrecno navedeno. Sicer je, kadar je to potrebno, priporočljivo kemično čiščenje.